© Manuel Rohne

Oberlausitz

Natuurschoon en unieke culturen

Afwisseling gegarandeerd

In Saksen spreken ze lieflijk over de ‘Lausitz’, maar officieel heet het meest oostelijk gelegen deel van het land de Oberlausitz. Qua natuur en cultuur is deze regio heel verschillend met andere delen van Saksen. In het noorden ligt een uitstrekt merengebied met weinig inwoners en veel natuurschoon; ideaal als je een rustige omgeving zoekt. De zuidgrens met Tsjechië is het Zittauergebirge. Een bosrijk middelgebergte met prachtige rotsformaties. In dit gebergte ontspringt de rivier de Spree.

Ook de cultuur is heel anders. In delen van de Oberlausitz wordt Sorbisch gesproken; een erkende Slavische taal in Duitsland. De Sorben eren hun culturele invloeden uit Polen en Tsjechië. Vooral in Bautzen is veel te zien over de Sorbische cultuur. Andere mooie stadjes in de regio zijn Görlitz, Kamenz en Zittau. Je zult ervaren dat dit een gebied garant staat voor veel afwisseling in je reisprogramma!

Dit is te beleven in de Oberlausitz:

  • De middeleeuwse stad Zittau heeft een prachtige oude binnenstad met een ‘Italiaanse uitstraling’. Tot de bezienswaardigheden behoren het grote stadhuis en de St. Johanniskerk. Zittau werd groot door zijn textielwevers. Tot de bezienswaardigheden behoren twee Fastentücher; deze enorme middeleeuwse wandkleden vertellen het Bijbelse verhaal.

  • Bezoek het Barokslot Rammenaumet zijn verfijnde interieur en prachtige tuinen.

  • Het ‘Oberlausitzer Heide- und Teichlandschaft’ is een UNESCO-biosfeerreservaat. Dit unieke landschap bestaat uit een honderden vijvers en meertjes in een fraai heidegebied. Je ontdekt deze natuur het beste te voet of per fiets.

  • De  landschapstuinen van het Fürst Pückler Parkin Bad Muskau zijn een must voor tuinliefhebbers. Deze tuinarchitectuur bij een groot slot staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wandel door de uitgestrekte tuinen en geniet van vergezichten tot in Polen vanaf de slottoren.

  • Kamenz noemt zich ‘Lessingstad’, naar de filosoof Lessing. Net als Bautzen is Kamenz een centrum van de katholieke Sorbische cultuur. De stad ligt aan de oude Via Regia-route. De stad heeft een museum over het leven en werk van Lessing.

  • Liefhebbers van stoomtreinen opgelet! Al sinds 1890 rijdt tussen Zittau en Oybin een stoomtrein in volle dienstregeling. Het biedt je een romantische treinreis en schilderachtige uitzichten op het Zittauergebirge.

Extra tip:

kamperen in het merengebied van de Oberlausitz

Als je van kamperen houdt is deze regio een uitstekende keus. Deze natuurrijke omgeving biedt kampeermogelijkheden in alle vormen. Van eenvoudige huisjes, kampeerplekken tot 5-sterren ‘glamping’. Er zijn ook mooie plekken voor campers of caravans, waarvan vele direct gelegen aan het water.