© T. Peisker

Vogtland

Natuurrijk bergland met vrolijke noten

Wandelparadijs met vergezichten

Uitgestrekte bossen en een middelgebergte met wintersportvoorzieningen van Olympisch niveau. Dat is het Vogtland gelegen in het zuidwesten van Saksen. Als je van een actieve vakantie houdt, is dit een bestemming met veel mogelijkheden. Onderweg kom je makers van muziekinstrumenten tegen, want het Vogtland staat bekend om zijn ambachtelijke makers van bijvoorbeeld gitaren, trompetten en violen. Topmusici weten hun vakmanschap te waarden.

Maar je hoeft geen muzikant te zijn om te genieten van een bezoek aan een instrumentenatelier. In het bergland liggen de kuuroorden Bad Elster en Bad Brambach. Een beroemde wintersportplaats is Klingenthal. De hoofdstad van de regio is Plauen, een stad met een rijk textielverleden.

Vogtland bezienswaardigheden

  • Het Muziekinstrumentenmuseum in Markneukirchenheeft een collectie van ruim 4.000 instrumenten vanuit de hele wereld. Een groot deel werd al in de 19e eeuw verzameld en diverse instrumenten zijn eeuwenoud. Het museum laat je niet alleen zien, maar ook doen en vooral horen. De ‘jukeboxen’ met grafische koperplaten schallen als 150 jaar geleden!

  • Mountainbikers vinden uitdagende tracks bij Bikewelt Schöneck. Dit ATB-centrum biedt een scala aan  loipes, waaronder een gewaagde ‘Rock &Rol’-afdaling en een oefencursus voor beginners.

  • Wandel door de hoofdstad Plauen: het oude stadhuis, de St. Johanniskerk de Lutherkerk en het Vogtlandmuseum. Sla het kantmuseum niet over, het enige in Duitsland. Zie hier hoe het fraaie kantwerk door vernuftige weeftechnieken uit Plauen de wereld wist te veroveren.  

  • Een dikke jas is noodzakelijk als je de Tannenbergmijn bij Plauen bezoekt. Het is qua ondergrondse temperatuur de koudste mijn van heel Saksen. Maar laat je niet afschrikken, want de indrukken ondergronds zijn het meer dan waard.

  • Gebouwd van 26 miljoen bakstenen en daarmee de grootste bakstenen brug ter wereld. Met de bouw van de Göltzschtalbrug werd in 1846 begonnen en de oplevering was in 1851. De bouwplaats was voor die tijd enorm. Elke dag werden 50.000 stenen gebakken. Het formaat spreekt voor zich, maar over de brug van 576 meter rijden nog dagelijks treinen en het blijft een parel om naar te kijken!

  • In het Vogtland liggen grote kuuroorden. In Bad Brambach vindt je 's werelds sterkste radonbron, terwijl inBad Elster één van de oudste heide-modderbaden van Duitsland is te bezoeken.

  • Skischansspringen spreekt tot de verbeelding en zeker in het Vogtland. In wintersportplaats Klingenthal staat de Vogtland Arena. Vanaf deze 35 meter hoge skischans springen ook toppers van Olympisch niveau. Het ontwerp is al een bijzonderheid op zich. Ook in de zomer is de skischans te bezoeken. Ervaar het gevoel…..

Wat je vooral niet moet vergeten voor een bezoek aan het Vogtland zijn:

.....je wandelschoenen!

Maar liefst vijf Vogtland-wandelroutes hebben het speciale Duitse kwaliteitsmerk 'Qualitätsweg Wanderbares Deutschland'. Dit gecontroleerde keurmerk krijgen alleen wandelroutes die voldoen aan strikte criteria. Deze toproutes hebben dit: