UNESCO Werelderfgoed

Topcultuur van wereldniveau in Saksen

Uniek cultureel erfgoed in Saksen

In Saksen kun je diverse locaties bezoeken die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De eerste is het uitgestrekte landschapspark bij het Fürst Pückler-slot in Bad Muskau. De tweede omvat maar liefst 400 objecten van de rijke mijnbouwcultuur in het Erzgebirge. De ertsen uit dit gebergte, waaronder veel zilver, maakten Saksen welvarend. Dit erfgoed is heel gevarieerd; van voormalige mijnen, werktuigen, transportsystemen tot stadjes die floreerden op de mijnbouw, zoals Annaberg-Buchholz, Freiberg en Marienberg. Ook heeft Saksen enkele plekken die een UNESCO-waardering hebben, zoals het Geopark Muskauer Faltenbogen, het biosferenreservaat ‘Oberlausitzer Heide- & Teichlandschaft’ en de unieke Umgebinde-architectuur van de Sorbische vakwerkhuizen.

De Werelderfgoedconventie is gebaseerd op het principe dat:

„Delen van het culturele of natuurlijke erfgoed van uitzonderlijk groot belang zijn en daarom bewaard moeten worden als onderdeel van het werelderfgoed van de mensheid als geheel.”
Werelderfgoedconventie van 1972

Wat betekent de waardering van UNESCO?

De UNESCO Werelderfgoedlijst omvat culturele en natuurlijke locaties over de hele wereld die collectief worden beschermd en geconserveerd. Het is bedoeld om de belangrijkste getuigenissen van alle culturen evenwichtig weer te geven. En om de diversiteit van het cultureel erfgoed en de rijkdom van het natuurlijke erfgoed overal ter wereld te weerspiegelen. De titel ‘UNESCO-werelderfgoed’ is de hoogste waardering die een culturele locatie kan behalen.

Feiten over UNESCO Werelderfgoed

51

het aantal werelderfgoed-locaties in Duitsland

21

de landen in het internationale Werelderfgoed Comité

2004

is het jaar waarin het Muskau Park in Saksen een werelderfgoed-locatie werd

2019

het jaar waarin ruim 400 objecten uit het rijke mijnbouwverleden in het Erzgebirge op de UNESCO lijst kwamen

#Visitsaxony

© 2020 Testcopyright