Verleidelijke kunst

Kunst beleven in Saksen

"Ars longa, vita brevis" - kunst is lang, het leven is kort. Inderdaad, één reis is niet genoeg om alle fascinerende kunstschatten te ontdekken die Saksen te bieden heeft. Wat te denken van de Galerie Oude Meesters en de schatkamer Groene Gewelven in Dresden, het Museum voor Beeldende Kunsten in Leipzig of het Gunzenhauser Museum in Chemnitz? En dat is nog maar het begin, lees verder en raak geïnspireerd!

„Een paar lijnen, enkele streken, soms een beetje kleur - en het zijn meesterwerken.”
Käthe Kollwitz, Duits grafisch kunstenaar en schilder (1867-1945)

Musea & Galeries

 • De 15 musea van de Staatskunstverzamelingen Dresden (SKD) presenteren de meest prestigieuze collecties ter wereld. Bijvoorbeeld de Galerie Oude Meesters in het Zwingerpaleis, moderne kunst in het Albertinium en vele verzamelingen in het Residentieslot, waaronder de schatkamer ‘Groene Gewelven’.

 • De Städtische Galerie Dresden (Dresden City Art Gallery) toont het spectrum van de artistieke ontwikkeling in de stad, met werken van bekende kunstenaars als Robert Sterl, Otto Mueller, Otto Dix en Willy Wolff, evenals vertegenwoordigers van de Dresden School of Painting rond Albert Wigand en Hans Jüchset.

 • Ook zeer de moeite waard zijn de Chemnitz Art Collections met het Schlossberg Museum, de Nieuwe Saksische Galerie en het Gunzenhauser Museum, de laatste bezit de grootste collectie werken van Otto Dix.

 • Bautzen Museum presenteert een uitstekende collectie moderne kunstwerken. Evenals schilderijen uit de Renaissance en werken uit de 18e en 19e eeuw.

 • Het Museum voor Geschiedenis en Cultuur in Görlitz heeft 200 werken in bezit van beeldende en toegepaste kunst uit de 20e en 21e eeuw. Ze zijn te zien in de Galerie voor Moderne Kunst dat is gehuisvest in het Fort Kaisertrutz.

 • Het Museum voor Beeldende Kunsten in Leipzig richt zich op hedendaagse kunst na 1945.

 • Ook in Leipzig, G2 Kunsthalle presenteert jonge hedendaagse kunst sinds 2000.

 • Zwickau Kunstverzamelingen – Max Pechstein Museum combineert kunst- en natuurhistorische collecties met 's werelds grootste tentoonstelling van werken van Max Pechstein, een Duitse expressionist en lid van de groep "Die Brücke".

 • De Kunstverzameling van Slot Hinterglauchau omvat werken van Carl Gustav Carus, Christian Friedrich Gille, Carl Bantzer, Ferdinand Dorsch en Robert Sterl.

Galerie Oude Meesters Zwinger

Al meer dan 450 jaar toont de Staatskunstcollecties Dresden (SKD) verzamlingen van wereldklasse. Eén van de bekendste kunstverzamelingen wordt getoond in de Galerie Alte Meister in het Zwinger. In dit kunstpaleis van het voormalige Saksische vorstenhuis zijn vele meesterwerken te zien, waaronder werken van Rafaël (inclusief de beroemde Sixtijnse Madonna met de engeltjes), Rembrandt, Vermeer en Rubens. SKD behoort tot ’s werelds grootste musea. Jaarlijks genieten ruim 2,1 miljoen bezoekers van het enorme aanbod dat te zien is op zes locaties: Zwinger (oude meesters), Albertinium (moderne kunst), Residentieslot, Jagershof, het Japanse Paleis en Slot Pillnitz . Naast kunst omvat de collectie ook grote verzamelingen wapens, munten, sieraden, wiskundige instrumenten en historische kleding.

Waar kunstenaars leefden en werkten

 • Robert Sterl behoort tot de belangrijkste impressionistische schilders van Duitsland. Zijn huis in de Sächsische Schweiz, 40 minuten ten zuiden van Dresden, is in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het is open voor bezoek en toont 100 van zijn schilderijen.

 • Het Käthe Kollwitz-huis in Moritzburg bij Dresden is de laatste residentie van de invloedrijke Duitse graficus en beeldhouwster. Het is sinds 1995 geopend als museum.

 • De Georg Kolbe-Collectie is te zien in zijn geboorteplaats Waldheim bij Dresden. Het toont bustes, kleine sculpturen en opmerkelijke bewegingsstudies van de beeldhouwer die in de eerste helft van de 20e eeuw bekendheid verwierf.

 • Ernst Rietschel was een bekende Duitse beeldhouwer in de 19e eeuw. Hij werd geboren in het stadje Pulsnitz en het Ernst Rietschel-Huis toont nu tekeningen en modellen van sculpturen, die nog altijd gevels sieren van beroemde gebouwen in Duitsland.

 • Een andere bekende 19e-eeuwse beeldhouwer, Johannes Schilling, werd geboren in Mittweida bij Chemnitz. Het Johannes Schilling Huis is de plek om sculpturen, gipsmodellen en documenten te zien uit het leven van deze kunstenaar.

 • Het Leonhardi Museum Dresden is het oudste museum in Duitsland dat werd opgericht door een kunstenaar. Naast werken van Eduard Leonhardi, bekend als "de schilder van het Duitse woud", presenteert de galerie speciale tentoonstellingen over hedendaagse kunst.

 • Het Kügelgen Huis – Museum van Dresden Romantiek is gevestigd in een barok herenhuis in de Saksische hoofdstad. Het is genoemd naar Gerhard von Kügelgen, een Duitse schilder die bekend werd met portretten en schilderijen met geschiedenistaferelen.

Alles over universiteiten, festivals en culturele locaties

 • Dresden University of Fine Arts werd opgericht in 1764 en behoort daarmee tot de langst bestaande instellingen in Europa voor kunstonderwijs.

 • Ook opgericht in 1764, Leipzig Academy of Visual Arts . Tegenwoordig studeren circa 600 jonge kunstenaars in vakken als schilderen, fotografie of mediakunst.

 • Leipzig’s Spinnerei, ooit Europa's grootste katoenspinnerij, is nu de thuisbasis van circa 100 kunstenaarsateliers, creatieve werkplaatsen en galerieën. Het heeft een internationale reputatie als centrum voor hedendaagse kunst.

 • OSTRALE Biennale Contemporary Art in Dresden is een geweldige locatie van jonge en gevestigde kunstenaars in verschillende genres.

 • Kunstkraftwerk Leipzig, een voormalige elektriciteitscentrale, is een Europese hotspot voor digitale kunst en organiseert regelmatig tentoonstellingen.

 • IBUG is een urban art festival, met zo’n 100 deelnemende artiesten die ernaar streven om industriële omgevingen te verlevendigen met graffiti, schilderkunst en multimediakunst.

Plaatsen met kunst in Saksen