© pixdd

Dresden

Welkom in een droomstad aan de rivier

Florence aan de Elbe

De skyline van Dresden behoort tot de mooiste van Europa. Vanwege de vele indrukwekkende gebouwen en kunstwerken wordt de stad ook wel het 'Florence aan de Elbe' genoemd. Een prachtige stad, waar architectuur en kunst perfect harmoniëren. Deze cultuurmetropool is herrezen van het zinloze bombardement in 1945. In de barokke Altstadt stralen beroemde ijkpunten als de Frauenkirche, de Semperoper, het Residentieslot en het Zwingerpaleis als vanouds. Dresden heeft alles te bieden voor een complete city trip. Van theaters, restaurants, concertpodia en musea tot winkels. Maar vergeet niet om de Augustusbrug over te steken richting Neustadt op de andere Elbe-oever. Je zult de wijken in Neustadt ervaren als een levendig stadsdeel met boetieks, galeries, hippe restaurantjes en een bruisend nachtleven.

„Dresden heeft me veel plezier gegeven en mijn verlangen om naar kunst te kijken nieuw leven ingeblazen. Deze prachtige stad staat vol met ongelooflijke schatten van alle soorten.”
Johann Wolfgang von Goethe

Hoogtepunten in Dresden

Frauenkirche 

© Katja Fouad Vollmer

Semperoper

© S. Rose

Residentieslot Dresden

© Marcus Sherifi

Zwinger

© Claudia Huebschmann

Creatieve wijk Kunsthof 

© Anita Demianowicz
104.000

bomen maken van Dresden één van de groenste steden in Europa

1474

is het jaar waarin de eerste Dresden Kerststol wordt gebakken

60

galeries en expositieruimtes

Dresden voor culinaire liefhebbers

  • De beroemde 'Dresdner Christstol'wordt gebakken naar een bijzonder recept. Deze kerststol kent een lange traditie die teruggaat tot de 15e eeuw en zich heeft genesteld in het culinaire DNA van de stad. Een stukje proeven van de zwaarste kerststol op aarde? Dat kan begin december als in Dresden een recordexemplaar van 4.000 kilo wordt aangesneden tijdens het ‘Stollenfest’. Met een mes van 1,5 m wordt de kanjer verdeeld!

  • Een ander favoriet Duits Kerstsnoepje is Dominostein. Ook een recept uit Dresden. Deze delicatesse is bedekt met een dun glazuur van pure chocolade. Een aanrader om te proberen!

  • Als je van cake houdt, dan is de ‘Dresdner Eierschecke’ een aanrader. De bakmethode is een verhaal op zich, maar het proeven is natuurlijk het leukste!

  • Op naar de hartige smaken: Dresdner Sauerbraten is de lokale versie van een traditioneel Duits gebraad met gemarineerd vlees, meestal geserveerd met aardappelen en rode kool.

  • Fettbemme is uniek voor Saksen! Het is een sneetje donker roggebrood met geklaarde boter, gegarneerd met plakjes augurk en bestrooid met zout. Een eenvoudig gerecht, maar zo smaakvol dat het ook in chique restaurants in Dresden wordt geserveerd .

Neustadt: waar geschiedenis en hip samengaan

De flair van Dresden is nergens duidelijker dan in de wijk Neustadt. Kronkelende steegjes, pittoreske binnenplaatsen en ruime straten nodigen je uit om te ontdekken en te genieten van een bijzonder stadsdeel. Kunstliefhebbers vinden hier een grote verscheidenheid aan galerijen, studio's en antiekwinkels, terwijl talloze cafés en restaurants perfect zijn voor eten en drinken. De wijk Äussere Neustadt, aan de buitenranden van dit stadsdeel, is creatief, urbaan en kleurrijk. Een tip: de Kunsthofpassage; een ensemble van onderling verbonden achtertuinen ontworpen volgens verschillende thema's.

 

Dresden Altstadt: samensmelting van kunst en architectuur

Het historische centrum van Dresden, de 'Altstadt', ligt op de linkeroever van de rivier de Elbe. De rij gebouwen aan de rivieroever wordt beschouwd als de vitrine van de stad met prachtige architectuur uit de renaissance, barok en 19e eeuw. Vanaf de andere rivieroever heb je een geweldig uitzicht op deze skyline!

De oude binnenstad van Dresden is prima te voet te verkennen en biedt vele bezienswaardigheden in een compacte omgeving. Bijvoorbeeld de Frauenkirche als symbool van de wederopbouw van de stad, het Semper-operagebouw, het Residentieslot en het Zwingerpaleis met verzamelingen en kunstschatten van wereldklasse. Rond Altmarkt en Prager Strasse vindt je winkelcentra, restaurants en nog veel meer culturele instellingen.

„De inwoners van Dresden vragen je niet of je van de stad houdt. Ze vertellen het je gewoon. Dat doet me denken dat je steden meestal in twee categorieën kunt verdelen: de zelfverzekerde en de andere.”
Umberto Eco

Tips van Dresden locals

  • Dresden is de thuisbasis van de oudste en grootste raderenstoomschepenvlootter wereld. Deze fraaie klassiekers varen in een dienstregeling stroomop- of stroomafwaarts naar plaatsen als Meissen en Pirna. Een vaartocht is ook een aanrader om op een andere manier Dresden en het mooie Elbedal te ervaren. Tijdens de jaarlijkse stoomschipparade varen alle schepen in vlootformatie naar het Pillnitz-paleis net buiten de stad en weer terug.

  • Sinds 1971 trekt het Internationale Dixieland-festivalin Dresden (in mei) fans van jazz en Dixieland-nummers van over de hele wereld naar de stad om te genieten van een gevarieerd programma met acts.

  • Kraftwerk Mitte Dresden is een bijzondere plek voor culturele ervaringen van de levendige culturele scene van Dresden. De voormalige elektriciteitscentrale is nu een plek om te dansen en te zingen. Een ander cultureel podium is de Staatsoperette van Dresden. Het heeft ook een theaterensemble met voorstellingen speciaal voor kinderen en jongeren.

  • Stap in een wagon van de Loschwitz-gondeltrambaan. Maak in 3 minuten de rit van de Körnerplatz naar boven en geniet van een fantastisch uitzicht over Dresden.