© TVE studio2media

Erzgebirge

Heerlijk in alle jaargetijden

Waar tradities beleefd worden

Dit natuurrijke middelgebergte dankt zijn naam aan de ertsen, zoals zilver, die hier vroeger werden gevonden. Het is een bosrijke omgeving met veel natuurschoon en flinke toppen, waaronder de hoogste berg van Saksen; de Fichtelberg van ruim 1200 m. Ruim 400 objecten van de eeuwenoude mijnbouwcultuur van het Erzgebirge zijn sinds 2019 UNESCO werelderfgoed. De locaties zijn verschillend van karakter; van voormalige mijnen, werktuigen en landschappen tot historische centra van stadjes die floreerden op de mijnbouw: Annaberg-Buchholz, Freiberg en Marienberg.

Het Erzgebirge heeft ook grote tradities in houtbewerking, waaronder speelgoed, meubelen en kerstartikelen. De kerstpiramides en de ‘Notenkrakermannetjes’ zijn vermaard. Dit mooie gebergte, een echt wandelparadijs, wordt ook wel het ’Duitse kerstland’ genoemd en is in de winter een populair wintersportgebied.

Dit is de moeite waard:

  • Stap aan boord van een treinwagon van de Pressnitztalbahn. Deze smalspoorlijn tussen Jöhstadt en Steinbach is een ware belevenis. Vanuit de trein krijg je prachtige vergezichten op de mooie natuur.

  • Slot Augustusburg, gebouwd in de 16e eeuw, is één van de mooiste renaissancekastelen in Midden-Europa. Door zijn imposante ligging en architectuur wordt het ook wel de ‘Kroon van het Erzgebirge’ genoemd. Verken het kasteelmuseum en geniet van het overweldigende uitzicht op de omgeving vanaf de uitkijktoren.

  • Naar de top van de hoogste berg van Saksen? Dat kan met de Fichtelberg-Schwebebahn. Deze is bijna 1,2 km lang, 303 meter hoog en de rit duurt bijna 4 minuten. Een echte ervaring en geweldige vergezichten inbegrepen!

  • Een wandeling is een heerlijke manier om Annaberg-Buchholz te ontdekken. Geniet in het romantische centrum van dit middeleeuwse mijnstadje. Smalle straatjes met prachtige huizen aan de voet van de majestueuze laatgotische Sint-Annakerk.

  • Ga ondergronds om de rijke mijngeschiedenis van de regio te beleven. Voormalige mijnen in bijvoorbeeld Annaberg-Buchholz, Freiberg of Altenberg brengen je in de voetsporen van de kompels.

  • Stralend en sprankelend in Slot Freudenstein: Terra Mineralia in Freiberg toont de grootste verzameling mineralen en bodemschatten van Duitsland.

Erzgebirge in voorjaar & zomer

Het Erzgebirge, of Ertsgebergte in het Nederlands, biedt een breed scala activiteiten in de buitenlucht. Voor wandelaars is het een waar paradijs. Maar ook als je graag fietst is dit een geweldige bestemming. De parcours van Stoneman Miriquidi of de BLOCKLINE bieden spannende mountainbike-ervaringen. Ook het duel "Racefiets versus mens" op de Stoneman Miriquidi Road is voor de racefietsliefhebber een ware uitdaging. Voor beginners of doorgewinterde sporters, er is voor elke ambitie een juiste keus. Fietsen of wandelen door pittoreske valleien en prachtig beboste landschappen is dubbel productief. Het is ontspanning door inspanning en maakt het hoofd heerlijk leeg!

 

...als je in het voorjaar of de zomer in het Ertsgebergte bent:

  • In 2022 viert Slot Augustusburg het 450-jarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan is sinds 30 april de speciale multimedia-tentoonstelling te zien: "Keurvorst met visie - het leven en werk van August von Sachsen”. Meer info hier.

  • De Fichtelberg, de hoogste berg van Saksen, heeft met Fly-Line de langste hang-kabelbaan van Europa. Vanaf de bergtop op 1,2 km hoogte zoef je over een kabeltraject van 1550 meter naar het dal in Oberwiesenthal.

  • Hou je ogen open en geniet van de schoonheid van het landschap: uitgestrekte bossen, kabbelende riviertjes en groene weiden; het geheel biedt een totaal gevoel van onthaasting.

  • Wil je echt vakmanschap ervaren? Beleef kunstnijverheid met hout in al zijn facetten in het speelgoeddorp Seiffen. Kijk mee over de schouders van houtdraaiers, houtsnijders en andere kunstzinnige houtbewerkers.