© Greg Snell

Freiberg

Welkom in een plaats op de werelderfgoedlijst van UNESCO

Ontdek de schatten van een oude zilvermijnstad

Freiberg is de zilverstad. Volgens de overlevering maakte 850 jaar geleden een glanzende klomp zilvererts de weg vrij om een ​​Silberstadt® te worden. Freiberg heeft, als onderdeel van het UNESCO werelderfgoed in het Erzgebirge, nog altijd veel van haar vroegere rijkdom behouden. Ruim 550 monumentale gebouwen in het middeleeuwse stadscentrum getuigen van de zilverbloeitijd. Ook de Dom St. Marien met het wereldberoemde Silbermann-orgel is een bezoek zeker waard.

In Saksen was Freiberg het financiële centrum en veel munten uit edelmetaal werden hier geslagen. De Mijnacademie, opgericht in 1765, was de eerste technische hogeschool van Duitsland. Deze opleiding is gehuisvest in Slot Freudenstein. In het slot is ook Terra Mineralia te vinden; de grootste mineralententoonstelling van Duitsland. Er zijn 3.500 mineralen en kunstschatten van moeder aarde te bewonderen. Het marktplein van Freiberg, de Obermarkt, behoort tot de mooiste van Duitsland. In de kronkelige straatjes zitten winkeltjes, galeries en edelsmeden.

850 jaar

bestaat Freiberg al

3500 edelstenen

en mineralen schitteren in de Terra Mineralia tentoonstelling

48 uur in Freiberg

Prachtige bouwwerken, boeiende musea en culinaire verrassubgeb. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden, dingen om te doen en insidertips voor een lang weekend in Freiberg. Ga naar de mineralenexpositie ‘Terra Mineralia’ en proef de lokale Eierschecke cake!

 

Terra Mineralia

© Katja Fouad Vollmer

Terra Mineralia in Slot Freudenfels huisvest de grootste verzameling mineralen ter wereld. Schoonheid was een belangrijk verzamelcriterium en de collectie toont ware bodemschatten uit moeder aarde. In de kasteelgewelven bevinden zich magische edelstenen, zeldzame meteorieten en de mooiste mineralen.

Veel van de objecten zijn zeldzaam of zelfs uniek. Bijvoorbeeld een zeldzame zilverlok. In tegenstelling tot goud, dat vaak in stukjes wordt aangetroffen, bevindt zilver zich meestal als erts in het gesteente. Incidenteel komt zilver in massieve vorm voor. Deze rariteit heet ‘zilverlokken’, vanwege de gelijkenis met lang meisjeshaar. In Terra Mineralia is een grote zilverlok te bezichtigen. Hoewel het gewicht niet extreem is, bepaalt haar zeldzaamheid de waarde: vele honderdduizenden euro’s!

„Glück Auf! (Geluk boven), klinkt het na een mijndienst, het de begroeting van de mijnwerker, hij draait zich naar het licht. En dan vieren, dat is het leukste, na hard werken fijne feestdagen”
Gezegde van de mijnwerkers
Eine Gruppe macht einen Bergmannsschmaus im Silberbergwerk Reiche Zeche in Freiberg. Sie haben eine Platte auf dem Tisch und stoßen miteinander an.
Freiberg's mining heritage

Insider tips

  • Zilvermijn Reiche Zeche: de bezoekersmijn van Freiberg, die al 800 jaar bestaat, is met 1.000 ertsaders één van de oudste en grootste mijnen in Saksen.

  • Het historische stadscentrum van Freiberg staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een prachtige omgeving om te verkennen! De grote pleinen Obermarkt en Untermarkt springen daarbij in het oog.

  • Freiberger Eierschecke: proef deze heerlijke cake, gebakken van veel eieren, bloem en suiker.