UNESCO Werelderfgoed “Mijnbouwregio Erzgebirge / Krušnohoří”

800 jaar mijnbouwgeschiedenis

Veelomvattend erfgoed met 400 objecten

Het Ertsgebergte is een populaire vakantieregio in Saksen en veel van zijn bijzondere karakter is te danken aan ruim 800 jaar mijnbouwgeschiedenis. De grandeur in Dresden was niet mogelijk geweest zonder de mijnbouw in dit bergland, die al in de middeleeuwen begon. De mijnbouwcultuur van het Erzgebirge/Krušnohoří is in 2019 door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. 

Het veelomvattende erfgoed bestaat uit 22 clusters, waarvan 17 (met ruim 400 objecten) te vinden zijn in het Saksische Erzgebirge. De locaties zijn verschillend van karakter; van voormalige mijnen, werktuigen, transportsystemen, landschappen tot historische centra van stadjes die floreerden op de mijnbouw: Annaberg-Buchholz, Freiberg en Marienberg. Het nieuwe werelderfgoed is grensoverschrijdend tussen Saksen en Tsjechië.

UNESCO Werelderfgoed Erzgebirge/ Krušnohoří mijnbouwregio in cijfers

22

22 clusters omvat het UNESCO werelderfgoed in deze mijnbouwregio

17

clusters bevinden zich in Saksen, Duitsland

5

UNESCO clusters bevinden zich in buurland Tsjechië

800

jaar mijnbouwgeschiedenis is te ontdekken in het Erzgebirge

Onze tips over het UNESCO Werelderfgoed

Met 17 verschillende clusters UNESCO Werelderfgoed is er veel keuze. We hebben een paar hoogtepunten uitgekozen, maar als je interesse hebt in deze unieke mijnbouwcultuur, zijn ze allemaal de moeite van een bezoek waard.

 

  • Hoher Forst mijnbouwlandschap: Rondom de stad Hartmannsdorf ligt in het bos van Hartmannsdorfer Forst één van de oudste en best bewaarde mijnlandschappen van het Ertsgebergte.

  • Blauwe verffabriek Schindler's Werk: De in het Erzgebirge gemaakte blauwe verf werd eeuwenland veel gebruikt in heel Europa. De jongste van de vijf voormalige verffabrieken bevindt zich nog steeds in Zschorlau. Hier kun je de oorspronkelijke smelterij bezoeken, inclusief productiegebouwen en woonverblijven.

  • Freiberg mijnbouwlandschap & de oude stad Freiberg: De omgeving rond Freiberg is het oudste en belangrijkste zilvermijngebied van het Erzgebirge. Freiberg, het eerste mijnstadje in deze regio, werd gesticht in 1168. Maak kennis met haar middeleeuwse charme en de rijke overblijfselen van de zilverwelvaart.

  • Historische stadje Marienberg: Het mooie centrum van het mijnstadje Marienberg is aangelegd in de stijl van de Italiaanse Renaissance, met in het midden een groot vierkant marktplein. Bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld het stadhuis, de Zschopau (stads)poort en de prachtig gerenoveerde Mariakerk.

Bezoekersmijnen: een fascinerende ondergrondse wereld

  • Bezoekersmijn "Markus-Röhling-Stolln" in Annaberg-Buchholz, originele machines en een rit met de mijntrein.

  • Zinngrube Ehrenfriedersdorf” tinmijn: Deze bezoekersmijn maakt deel uit van het Saksisch Industriemuseum en toot de mijnbouwbouw in het Erzgebirge vanaf de Middeleeuwen tot de 20e eeuw.

  • Reiche Zeche" zilvermijn in Freiberg: Met een geschiedenis van 800 jaar en 1.000 ertsaders, is dit één van de belangrijkste zilvermijnen in Saksen.

  • Molchner Stolln" bezoekersmijn: Eén van de oudste en mooiste mijn in het Erzgebirge. Zilver, tin, koper en ijzererts werd hier sinds 1491 gewonnen.

Mijnbouw en kunstnijverheid met hout

In de loop van de tijd liep de mijnbouwproductie terug en veel inwoners van het Erzgebirge moesten op zoek naar nieuwe inkomsten. Het bosrijke gebied bood veel kansen met hout. Zo ontwikkelde deze regio unieke tradities met houtbewerking. Van meubels, speelgoed tot andere praktische gebruiksvoorwerpen, maar ook kunstzinnig uitgesneden houten figuurtjes en Kerstartikelen. Kandelaars, engeltjes en de beroemde notenkraker poppetjes (de Nussknacker) werden wereldberoemd. Deze houten kunstnijverheid-artikelen zijn populaire souvenirs.

Ontdek de UNESCO regio op drie wandelroutes

 

  • In de omgeving van Annaberg-Buchholz volgt een cirkelroute route door het bos van Buchholz de geschiedenis van de mijnbouw sinds de middeleeuwen.

  • Maak kennis met het mijnbouwerfgoed rond het stadje Altenberg, hier loopt een middelzware wandelroute die begint en start bij het treinstation van de stad.

  • De panoramaroute van circa 10 km in de bergachtige omgeving van Schwarzenberg. Dit stadje staat bekend als de "Parel van het Ertsgebergte" en de wandelroute garandeert geweldige vergezichten!

„De rijkdom van de gedolven ertsen heeft onze regio niet alleen een naam gegeven, maar het heeft vanaf de 12e eeuw, tot de dag van vandaag, sporen nagelaten in landschappen en stadjes. Maar ook in de manier van leven en werken door de bewoners; hun cultuur en gebruiken zijn er door gevormd.”
Volker Uhlig, voorzitter Vereniging Mijnbouwregio Erzgebirge Werelderfgoed