© S. Rose

Dresden Elbland

Natuur, cultuur & wijn

Dresden Elbland is geografisch het hart van Saksen. In deze regio resideerden de vorsten en het wordt ook wel de bakermat van Saksen genoemd. Je vindt hier de hoofdstad Dresden, evenals de porseleinstad Meissen, de wijnplaats Radebeul en het middeleeuwse Torgau. De wijngaarden met chateaus langs de rivier de Elbe vormen hier de Saksische Wijnstraat. Een natuurrijke omgeving die wordt afgewisseld met topcultuur en verleidelijke culinaire geneugten. Ook voor fietsen en wandelen een geweldige keuze. Kijk zelf maar!

„Vanaf de hoge oever keek ik naar beneden over de prachtige Elbevallei, dat als een schilderij van Claude Lorrain onder mijn voeten lag.”
Heinrich von Kleist

Aanraders om te bezoeken:

 • Zoveel mogelijk bezienswaardigheden ontdekken op één plek? Dan is Dresden een prima keus. In de oude binnenstad van de stad staan bijvoorbeeld het adembenemende Zwingerpaleis, de Semperoper, de Frauenkirche en het Residentieslot.

 • Meissen, de stad van het wereldberoemde Europees porselein, verwelkomt bezoekers met een prachtig uitzicht op de Dom en de Albrechtsburcht. Deze gezellige middeleeuwse stad ligt gebouwd tegen een heuvel aan de rivier de Elbe. In de porseleinfabriek Meissen kun je een kijkje nemen achter de schermen en zelf ontdekken hoe het ‘witte goud’ wordt gemaakt.

 • Torgau is een van de mooiste renaissancesteden van Duitsland. Stap hier in de voetsporen van de protestantse hervormer Maarten Luther en zijn vrouw, Katharina von Bora. Maar er is veel meer!

 • Ben je een wijnliefhebber? Dan heeft deze regio goed nieuws. Te voet genieten van de wijnbouw langs de speciale Saksische Wijnwandelroute. Neem gerust de tijd voor pauzes om de lokale producten te proeven…

 • De Elberadweg is de meest bekende fietsroute van Duitsland. Deze passeert alle bekende plaatsen in het mooie rivierlandschap van Dresden Elbland.

 • Het dorpsplein Altkötzschenbroda in Radebeul is een architectonisch juweeltje. In de met zorg gerestaureerde vakwerkhuizen tref je kunstenaarsateliers, galerieën, winkeltjes, restaurants en cafés aan. De lokaal geproduceerde wijnen smaken hier extra lekker!

Checklist: wat neem je mee naar Dresden Elbland?

 • Gezonde trek: op het gebied van eten is de regio net zo afwisselend als haar plaatsen en landschappen. Een tussendoortje in een romantische herberg of een gastronomisch menu in een toprestaurant? Foodies komen hier tijd te kort.

 • Nieuwsgierigheid & tijd: eten smaakt het beste als je de tijd neemt en dat geldt ook voor het ontdekken van nieuwe dingen. Om over de uitstekend beoordeelde wijnen uit dit gebied maar te zwijgen.

 • Verrekijker: handig tijdens een wandeling, want je komt hier veel zeldzame vogels en planten tegen.

 • Zonnebril: het Elbedal heeft mooie zomers, genieten op een terras of fietsend op de Elberadweg

 • Avondjurk: geniet 's avonds van cultuur van wereldklasse, bijvoorbeeld van een voorstelling in de Semperoper van Dresden