Radebeul

Waar wijnen centraal staan

Het hart van de Saksische Wijnstraat

Radebeul ontstond uit een samenvoeging van dorpen. Dit langgerekte plaatsje aan de Elbe ligt in de Saksische Wijnstraat, het meest oostelijk gelegen wijngebied van Duitsland. In het heuvelachtige rivierlandschap staan grote wijndomeinen, zoals Slot Wackerbarth en Hoflössnitz. Maar er zijn ook vele kleinere wijngoederen te ontdekken. De wijnen van Saksen wachten op je om ontdekt te worden. Een charmant stadsdeel is Altkötzschenbroda. Het hart is een typisch Saksisch dorpsplein met daaromheen vele historische huizen. Op het plein is een scala aan restaurantjes, winkeltjes en kunstgalerieën te vinden. In september is het een decor voor een groot wijnfestival.

Radebeul, net buiten Dresden, was van oudsher een populaire woonplaats voor de beter gesitueerden. Het stadje staat dan ook vol met klassieke villa’s. De schrijver van de Winnetou en Old Shatterhand boeken, Karl May, kwam uit Radebeul. Een tip om vanuit Radebeul de groene omgeving te ervaren is de historische Lössnitzgrundbahn, waarvan de stoomtreinen nog dagelijks rijden tussen Radebeul en Moritzburg.

 

 

397 traptreden

leiden naar het Spitzhaus van het wijndomein Hoflössnitz

137 jaar

bestaat de Lössnitzgrund-stoomspoorlijn

10 wijndomeinen

ontvangen graag bezoekers

48 uur in Radebeul

Mooie gebouwen, boeiende musea en culinaire verrassingen. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden en dingen om te doen voor een lang weekend in Radebeul.Tip: Neem vanaf station Radebeul Ost de historische stoomtrein van de Lößnitzgrundbahn railway naar Slot Moritzburg!

 

Insider tips

  • Saksische Wijnwandelweg. Deze wandelroute van bijna 90 km loopt door de Elbe-vallei en verbindt de steden Pirna, Dresden, Radebeul, Meissen en Diesbar-Seusslitz. Tijdens het wandelen zijn er mooie vergezichten, maar ook verleidingen als gezellige terrassen, goede restaurants en wijnmakers die bezoekers welkom heten.

  • Saksisch wijnmuseum Hoflössnitz - De voormalige wijnmakerij van het Wettin-koningshuis produceert al wijnen sinds 1401. Het is een idyllisch wijngoed en heeft het enige wijnbouwmuseum van Saksen. Tip: in het hoofdgebouw zijn plafondschilderingen te zien uit de 17e eeuw van de Nederlandse schilder Albert Eckhout.

  • Smalspoor stoomtrein Lössnitzgrundbahn: Van januari tot december rijdt deze historische stoomtrein tussen Radebeul, Moritzburg en Radeburg. Een belevenis en een treinreis met mooie uitzichten.