Saksen in een notendop

Op de kaart

Kennismaking met Saksen

Saksen vormt samen met 15 andere Duitse deelstaten de Bondsrepubliek Duitsland. Saksen grenst aan Polen en Tsjechië, evenals aan de Duitse deelstaten Beieren, Thüringen, Saksen-Anhalt en Brandenburg. De oppervlakte van Saksen is 18.400 vierkante kilometer (ter vergelijking dat is bijna de helft van de omvang van Nederland). De grootste steden zijn Leipzig (580.000 inwoners), gevolgd door de hoofdstad Dresden (550.000) en Chemnitz (245.000). Er zijn nog 166 andere plaatsen. De belangrijke steden zijn goed verbonden via snelwegen en spoorwegen. Leipzig en Dresden hebben ook internationale luchthavens. Terwijl de noordelijke delen vlak zijn, is het middelste deel heuvelachtig en de zuidelijke delen bergachtig, waarbij de Fichtelberg (1.215 meter) in het Erzgebirge het hoogste punt van Saksen is. Aan de voet van deze berg ligt Oberwiesenthal; het is de hoogstgelegen stad van Duitsland.

De grootste rivier is de Elbe, die vanuit Tsjechië Saksen instroomt bij het nationale park Sächsische Schweiz. Langs de Elbe ligt de huidige hoofdstad Dresden, evenals de voormalige hoofdsteden Meissen en Torgau. De rivier de Neisse vormt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de grens met Polen. Bossen, heidegebieden, riviertjes en meren vormen op veel plaatsen natuurrijke landschappen in Saksen.

Saksen in het kort

  • Hoofdstad: Dresden

  • Andere grote steden: Leipzig, Chemnitz

  • Regio's: Chemnitz-Zwickau, Dresden Elbland, Erzgebirge, Leipzig Regio, Oberlausitz, Sächsische Schweiz, Vogtland

  • Oppervlakte: 18.420 km²

  • Grootse afstand: noord-zuid 180 km, oost-west 200 km

  • Bevolking: 4,055 miljoen

View of Rochlitz Palace with a pond in the foregrounds© Lohse
View of Rochlitz Palace

Klimaat

Het klimaat in Saksen is net zo gevarieerd als het landschap. Terwijl de temperaturen al lenteachtig worden in veel steden, is het niet vreemd als er op dat moment in het hooggelegen Erzgebirge en Vogtland nog volop wintersportactiviteiten plaatsvinden.

Klimatologisch gezien ligt Saksen in de overgang van een gematigd Atlantisch zeeklimaat naar een continentaal landklimaat. De temperatuur, het aantal zonuren en de regenval variëren per seizoen. In alle jaargetijden een heerlijke reisbestemming. Voor buitenactiviteiten, anders dan wintersport, is de beste reistijd tussen april en oktober.

 #Visitsaxony

© 2020 Testcopyright