© Thomas Poth

Nostalgische spoorlijnen en stoomtreinen in Saksen

Reisbelevenis voor alle leeftijden

Saksen is een eldorado voor de liefhebbers van nostalgische spoorlijnen, stoomtreinen en spoorweggeschiedenis. Er zijn vele smalspoortrajecten, waarvan vijf nog een dagelijkse dienstregeling hebben! De basis werd al in de 19e eeuw gelegd toen Saksen begon met het bouwen van treinmaterieel en de aanleg van spoorwegen. De  Koninklijke Saksische Staatsspoorwegen hadden een groot netwerk dat zich uitstrekte van de Elbe tot aan de randen van het Erzgebirge.

Nog altijd zijn er veel historische spoorwegen in bedrijf. De routes voeren langs prachtige stadjes, landschappen, rivierdalen en bergen. De stations ademen de sfeer van weleer. Een reisbelevenis van formaat voor alle leeftijden. Stap aan boord en geniet! Naast het maken van een treinreis zijn er ook diverse spoorwegmusea te bezoeken en kunnen ritten gemaakt worden met kabelbanen.

 

Wetenswaardigheden over smalspoorlijnen in Saksen

750 mm:

standaard spoorbreedte

1881:

opening van de eerste smalspoorweg in Saksen

514 km:

was de totale lengte van het oorspronkelijke smalspoorwegnet in Saksen

De wortels van de Saksische spoorweggeschiedenis

De rijke industriecultuur van Saksen is nauw verbonden met de transportgeschiedenis. Door zijn geografische ligging in het hart van Europa, waren goede verbindingen al in de middeleeuwen van levensbelang voor het land. Toen de stoomtrein werd uitgevonden zag men in Saksen direct de mogelijkheden voor het vervoeren van mensen en lading in.

De eerste Duitse langeafstandslocomotief, de ‘Saxonia’, werd gebouwd in Saksen en in ingezet op de eerste intercity-spoorlijn van Duitsland; het traject Dresden-Leipzig. Overal verrezen mooie stations, waarvan sommige ware architectonische parels zijn. Saksen heeft nog altijd een uitgebreid spoorwegnetwerk met daarnaast nog vele in bedrijf zijnde histoirsche smalspoorlijnen onder stoom.

 

3 grote spoorwegmusea

 1. Chemnitz Spoorwegmuseum 
 2. Dresden Verkehrsmuseum
 3. Schwarzenberg Spoorwegmuseum

Het Eisenbahnmuseum Dresden is nog een aanrader voor treinliefhebbers. Hier worden een paar keer paar jaar bijeenkomsten georganiseerd met grote locomotieven in vol bedrijf.  Het museum is niet dagelijks geopend, alleen op een aantal momenten in het jaar. Voor actuele bezoekersinformatie kijk je op de website.

Extra tip: De spoorbrug uit 1851 over het Göltzschdal in het Vogtland is met 576 meter de langste brug uit bakstenen ter wereld. Er rijden nog dagelijks treinen overr en is de moeite van het bekijken zeker waard.

Onze tips voor uniek spoorwegplezier: 

 • Maak kennis met vijf historische smalspoorbanen die nog altijd in een dagelijkse dienstregelening rijden. Geregeld worden ook speciale themaritten aangeboden.

 • De stoomtreinen op de Fichtelbergbahn rijden door het natuurrijke Erzgebirge, één van de stations is Oberwiesenthal, op 914 meter de hoogst gelegen stad van Duitsland en een populaire wintersportplaats.

 • Langs de pittoreske wijngaarden van Radebeul, rijden de treinen van de Lößnitzgrundbahn dagelijks naar Moritzburg (stap hier uit om het gelijknamige slot te bewonderen) en naar Radeburg.

 • Op stoomkracht door het Zittauergebergte: de Zittau smalspoorweg in het uiterste oosten van Saksen loopt van de historische stad Zittau naar de twee kuuroorden Jonsdorf en Oybin in de bergen. Een spectaculaire treinrit voor alle leeftijden.

 • We willen niet overdrijven, maar de Weißeritztalbahn behoort dit tot de mooiste spoortrajecten van Europa. De treinen vertrekken uit Freital (bij Dresden) richting het Erzgebirge. Het afwisselende berglandschap vol uitzichten blijft fascineren in elk jaargetijde.

 • De Döllnitzbahn smalspoorweg rijdt van Oschatz in het noorden van Saksen door een lieflijk plattelandslandschap naar Mügeln.

Reizen met hang- en kabelbanen in Saksen

 • De Schwebebahn overbrugt het hoogteverschil in Dresden tussen de stadsdelen Loschwitz en Oberloschwitz. In 1901 werd hier ’s werelds eerste railkabelbaan in gebruik genomen. Vanaf het platform op de top heeft de reiziger een fraai uitzicht over het Elbedal en Dresden.

 • Ook in de wijk Loschwitz: Dresden funicular. Deze tramrit behoort tot de mooiste in Duitsland.

 • De Fichtelberg kabelbaan is de oudste van Duitsland. De baan werd in 1924 in bedrijf gesteld en de gondels overbruggen 303 meter naar de top van de Fichtelberg, met 1214 meter de hoogste berg van Saksen. Geweldige vergezichten gegarandeerd!

Welkom aan boord: varen met een stoomschip op de Elbe

Naast treinen zijn er ook schepen onder stoom in Saksen. Dresden heeft de meest klassieke en grootste vloot radereenstoomschepen ter wereld. Het stoomschip “Stadt Wehlen” uit 1879 is de oudste, terijwl de "Diesbar" als enige nog altijd haar originele stoommachine in gebruikt heeft. Hij dateert uit 1841 en is de oudste nog in bedrijf zijnde stoommachine ter wereld! .

De scheepsfluit klinkt dan ook geregeld in de Elbevallei tussen het nationale park Sächsische Schweiz en Diesbar-Seusslitz. Al meer dan 175 jaar verzorgt de ‘Sächsische Dampfschiffahrt’ vanaf de kade in Dresden korte riviercruises in beide richtingen over de Elbe door de Saksische wijnstraat.