© Dirk Hanus

Chemnitz

Culturele hoofdstad van Europa 2025

Stad van innovatie

Het Saksische Chemnitz is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa 2025. Maar wacht daarop niet, want er zijn altijd volop redenen om van deze stad te genieten. Het stadscentrum is perfect om rond te dwalen en er zijn enkele topmusea, zowel in kunst als techniek.

Chemnitz was een drijvende kracht achter de industriële revolutie in Duitsland en bezoekers kunnen het fascinerende industriële erfgoed van de stad verkennen. Ook goed om te weten: het groene Erzgebirge ligt net buiten de stad en biedt geweldige mogelijkheden voor een combi tussen een city trip en ontspanning in de uitgestrekte natuur.

„Ik ben enthousiast over deze prachtige stad en zijn inwoners. De can-do-mentaliteit in Chemnitz heeft zeker bijgedragen aan het verkrijgen van deze titel.”
Michael Kretschmer, minister-president van Saksen, over het uitroepen van Chemnitz als Culturele Hoofdstad van Europa 2025
1143

is het jaar met het eerste geschrift waarin Chemnitz wordt vermeld

39

wijken in Chemnitz

13

meter is de hoogte van het Karl Marx Monument

37

jaar lang, van1953 tot 1990, was Karl Marx Stadt de naam van Chemnitz

7

felle kleuren sieren de schoorsteen van de warmtekrachtcentrale in Chemnitz

Industrieel erfgoed in het 'Manchester van Saksen' 

Chemnitz is één van de belangrijkste centra van industriecultuur in Duitsland. Al in de 19e eeuw kwamen hier grote innovaties tot stand en werden nieuwe fabrieken gebouwd. De stad verwierf er de bijnaam ‘Manchester in Saksen’ aan. De bouw van de eerste katoenfabrieken vanaf 1798 markeerde het startpunt voor een snelle industrialisatie. Aan het begin van de 20e eeuw behoorde Chemnitz tot de meest welvarende steden van Duitsland. Talloze mooie gebouwen, waarvan sommige monumentale fabrieken, werden gebouwd. Het zijn indrukwekkende iconen van de industrie die nog altijd een belangrijk deel van het uiterlijk van Chemnitz bepalen.

Tip: Veel van de gebouwen en monumenten die herinneren aan het industriële verleden staan ​​in of nabij het stadscentrum. Perfect voor een wandeltocht!

Insider tips

 • In de zomer is het Stadthallenpark decor voor een groot cultureel festival. Het gevarieerde programma omvat concerten, poëzievoordrachten, yogalessen en kinderanimatie. Het festival is gratis toegankelijk!

 • Wandel door de wijk Kassberg met zijn prachtige Duitse Gründerzeit-architectuur uit het begin van de 20e eeuw. Onder diverse gebouwen bevindt zich een netwerk van gewelfde kelders. Het is ook een wijk met veel cafés en restaurants.

 • Het voormalige warenhuis ‘DAStietz’ huisvest nu het boeiende Natuurkundemuseum. In het overdekte atrium is een versteend bos te bewonderen van 290 miljoen jaar oud.

 • SMAC is een museum voor archeologie en een expositiecentrum. Het gebouw biedt een geweldig  panoramische uitzicht over Chemnitz. Ook een goede keus voor een bezoek met de hele familie.

Dit zijn topmusea in Chemnitz

 • Saksisch Industriemuseum

  In een prachtig historisch fabrieksgebouw is het Industriemuseum Chemnitz gevestigd. Hier is van alles te zien over het technisch vernuft uit Saksen; tijdens de industriële revolutie de belangrijke productieregio van Duitsland. In het machinehuis staat een nog altijd functionerende stoommachine uit 1896.

 • Villa Esche

  Fabrieksdirecteuren lieten prachtige villa’s bouwen. Eén van de mooiste is de in 1903 door Henry van de Velde uit België ontworpen Villa Esche in Art Nouveau stijl. Het is nu een museum en de villa maakt deel uit van de Europese Henry van de Velde-route.

 • Museum Gunzenhauser

  De kunsthandelaar Alfred Gunzenhauser legde tijdens zijn leven een enorme verzameling moderne kunst aan, bestaande uit bijna 2.500 werken uit de 20e eeuw. De collectie kreeg in 2007 een waardig onderkomen in het monumentale Sparkasse-bankgebouw uit 1930 met veel stijlkenmerken uit de ‘Nieuwe Zakelijkheid’.

Binnenstad van Chemnitz 

Chemnitz is een eldorado voor architectuurliefhebbers. Sinds 1990 heeft het stadscentrum een ​​ongekende ontwikkeling doorgemaakt: waar ooit grijs beton het beeld domineerde, hebben gerenommeerde architecten een nieuwe omgeving gecreëerd die het bekijken en beleven waard is.

Verschillende stijlen ontmoeten elkaar en illustreren de bewogen stadsgeschiedenis. Van groei en welvaart tijdens de  19e eeuw tot aan het begin van de 20e eeuw, de overgang naar moderniteit, vernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog, het DDR-tijdperk tot het nieuwe zelfvertrouwen dat de stad weer kreeg na de Duitse hereniging in 1990. En natuurlijk zijn er volop winkels en restaurants!