10 redenen om Saksen te bezoeken

Saksen op de kaart

Waarom naar Saksen?

Steeds meer mensen ontdekken de Duitse deelstaat Saksen. Een rijke cultuur. Bruisende steden en historische stadjes. Een schitterende natuur en heel veel te beleven. Actief, ontspanne, cultureel of culinair. De Saksen waren vroeger een volk om rekening mee te houden. Nijverheid, handel en mijnbouw brachten grote voorspoed. De hoofdstad Dresden werd een schatkamer van kunst en cultuur. Na WO II werd Saksen een deel van de DDR. De ‘Wende’ begon in de Saksische stad Leipzig. Sinds 1990 is de ‘Freistaat Sachsen’ een Bundesland met een eigen regering en parlement.

Langs de zuidgrens met Tsjechië bepalen middelgebergten het beeld. Grote delen hiervan zijn beschermde landschappen. De rivierdalen van de Elbe hebben met hun oude stadjes en wijngaarden een heel eigen charme en atmosfeer. In het mooie landschap liggen diverse steden en stadjes. Natuurlijk de cultuurmetropolen Dresden en Leipzig. Maar ook vele prachtige historische stadjes met een heel eigen karakter. Er is Saksen veel te zien op het gebied van geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur. Er wacht een genoeglijk verblijf, want de Saksen zijn echte levensgenieters. Hieronder lees je 10 prima redenen om naar het land van belevenissen te gaan!

10 redenen om Saksen te bezoeken

 • Geschiedenis beleven in de Regio Leipzig:

  Het mooie Mulde-rivierdal ademt pure kasteelromantiek: nergens anders in Saksen staan zoveel kastelen, burchten en parken als in de regio tussen Leipzig en Chemnitz. De heide, gecombineerd met een van de grootste bosgebieden van Midden-Duitsland, biedt wandelaars, fietsers en ruiters een fantastische omgeving. Het “Neuseenland” (het Nieuwe Merenland) is een natuurlijk waterparadijs, hier is het prima toeven op en bij het water.

 • Leipzig Een ‘allerlei’ van de hoogste kwaliteit

  De omschrijving ‘allerlei’ past uitstekend bij Leipzig. Deze dynamische universiteitsstad biedt een enorm aanbod: muziek, kunst, musea, winkels, horeca, handelsbeurzen, sportevenementen en historische bezienswaardigheden. Bovenal is de stad jong, modern en creatief. De bijnaam luidt dan ook ‘Hipezig’.

 • Schoonheid in stenen: Kastelen, paleizen en tuinen in Saksen

  Ruim 1.000 paleizen, kastelen, tuinen en landhuizen zijn getuigen van de rijke geschiedenis van Saksen – denk aan toppers als Slot Pillnitz, Albrechtsburcht, Residentieslot, Slot Colditz en veel meer.

 • Dresden cultuurmetropool in optima forma:

  Dresden, de beroemde hoofdstad van Saksen, is rijk aan kunst en cultuur van topniveau. In de stad zijn enkele van ’s werelds meest invloedrijke musea te vinden, waaronder de Galerie Oude Meesters in het Zwinger en de Groene Gewelven-schatkamer in het Residentieslot. Op de andere stadsoever ligt Neustadt: een hippe en creatieve wijk met een bruisend uitgaansleven.

 • Genieten voor fijnproevers op de Saksische Wijnroute

  Wijn, porselein, kastelen en parken; de Saksische wijnroute tussen Pirna en Diesbar-Seußlitz combineert subtiele smaken met grootse geschiedenis en mediterrane flair. Bijvoorbeeld de jaarlijkse open dagen van de wijngoederen in augustus en de wijnfeesten in september.

Links erheben sich die Schrammsteine im Nationalpark Sächsische Schweiz. Dahinter geht die Sonne unter.© S. Rose
Sächsische Schweiz Schrammsteine
Die großen Hammer der Frohnauer Hammer stehen in einem Raum des Hammerwerks in Annaberg-Buchholz. © Dirk Rueckschloss
Annaberg-Buchholz: "Frohnauer Hammer" historic hammer mill
 • Sächsische Schweiz - Welkom in nationaal park Elbsandsteingebirge

  Rondweg spectaculair zijn de grillige rotsformaties in het nationale park Sächsische Schweiz. Het is de ideale bestemming voor wandelaars, klimmers, cultuurliefhebbers en fietsers op de Elberadweg.

 • Actieve belevenissen - Oberslausitz

  Het oostelijk deel van Saksen is een paradijs voor een actieve vakantie: fietsen, wandelen, zwemmen en watersport in het Lausitzer merengebied. De regio verrast met zijn rijkdom aan culturele schatten in stadjes als Görlitz, Zittau, Bautzen en zijn UNESCO-werelderfgoed in het Fürst Pückler Park Bad Muskau.

 • Vogtland: Muzikale tonen in het groene hart van Europa

  Mooie wandelroutes, ambachtelijke makers van muziekinstrumenten en een lange traditie van kuuroorden kenmerken het natuurrijke Vogtland in het zuidwesten van Saksen. Voorbeelden zijn de de Göltzschdalbrug (’s werelds langste bakstenen brug), de Olympische Vogtland Arena in Klingenthal, de muzikale omgeving rond Markneukirchen of de hoofdstad Plauen met haar rijke textielgeschiedenis.

 • Chemnitz: Innovaties, art nouveau en industrieel erfgoed

  In het Gunzenhauser Museum exposeert de belangrijkste expressionistische kunstcollectie van Duitsland, de Villa Esche is een topper op de Europese Henry van de Velde-route en het Industriemuseum Chemnitz toont technische ontwikkelingen door de eeuwen heen. Chemnitz is een stad van innovatie en industriecultuur. Duidelijke redenen waarom de stad Culturele Hoofdstad van Europa 2025 is!

 • Wandelen langs werelderfgoed-locaties in het Erzgebirge

  Het uitgestrekte en natuurrijke Erzgebirge is een wandel- en moutainbike-paradijs. Deze omgeving behoort tot de mooiste middelgebergtelandschappen van Duitsland. Wat een bezoek extra bijzonder maakt zijn haar beroemde Kersttradities en 400 locaties op de werelderfgoedlijst die in het teken staan van de eeuwenoude mijnbouwcultuur, het is een UNESCO Werelderfgoed Site.

Feiten en cijfers over Saksen

4000

culturele locaties

7

prachtige vakantieregio's

2

vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst