Cultuur in overvloed

Bijzondere belevenissen in Saksen

Veel keuzes en smaken

Het culturele aanbod in Saksen is enorm: architectuur, muziek, kunst en geschiedenis. Enkele bekende voorbeelden zijn de Frauenkirche in Dresden, de Vesting Köningstein, de Göltzschdalbrug (’s werelds langste brug uit bakstenen) in het Vogtland, het Gewandhausorkest en Bachmuseum in Leipzig. Met ruim 1000 jaar ervaring is de lijst van cultuurschatten bijzonder lang. Een eerste bezoek aan Saksen betekent dan ook: keuzes maken uit het uitgebreide aanbod. Er blijft dan nog zeker een nieuwe bucketlist over.

 

„Cultuur valt ons niet in de schoot als een rijpe vrucht. De boom moet met zorg worden gekoesterd om goed fruit te krijgen.”
Albert Schweitzer (1875 - 1965), Duits-Franse arts, theoloog, musicus en cultureel filosoof, Nobelprijswinnaar 1952

Culture schatten van Saksen

Kunst

© Wolfgang Schmidt

Architectuur

© Sylvio Dittrich

Feiten en cijfers over cultuur in Saksen

1000 jaar

cultuurgeschiedenis in Saksen

4000

culturele locaties

600

kunstenaars

Top 3 culturele toppers in Meissen:

  • De Albrechtsburcht is het herkenningspunt van Meissen en het behoort tot de mooiste kastelen van Duitsland. De stadsgeschiedenis is altijd nauw verbonden geweest met de Saksische vorsten. In 1423 werd het de hoofdstad en het wordt dan ook gezien als de bakermat van Saksen. Ook de grote Dom (met graf van Anna van Saksen) naast de burcht onderstreept dit.

  • Frauenkirche Meissen: Deze mooie hallenkerk werd grotendeels gebouwd in de 15e eeuw. De klokken in de toren waren de eerste ter wereld die gemaakt werden van Meissen Porcelain®. De klanken van het porseleinen klokkenspel klinken dagelijks over de stad, terwijl de kerktoren aan bezoekers geweldige vergezichten biedt!

  • Meissen Porseleinfabriek: In Meissen werd het eerste porselein in Europa gemaakt. De basis werd gelegd in 1709 toen keurvorst Augustus de Sterke de Meissen-porseleinfabriek oprichtte als de eerste in zijn soort. Het beroemde MEISSEN®-handelsmerk, met de twee gekruiste blauwe zwaarden, staat sindsdien garant voor de fijnste porseleincreaties. Neem een kijkje bij de fabriek en ervaar de ins en outs van dit 300 jaar oude vakmanschap!