Industriecultuur

Ervaar het unieke industriële erfgoed van Saksen

Van zilverkoorts tot innovatiedrift. Het maken van dingen zit de Saksen al eeuwenlang in de genen en het land behoorde tot de belangrijkste economische regio’s van Duitsland. De gouden industriële periode eindigde abrupt na WOII. Maar ook in de DDR was Saksen een belangrijke producent, de beroemde Trabant auto werd bijvoorbeeld hier gebouwd. Sinds de Duitse hereniging maakt de bedrijvigheid een heropleving door. Van elektrische auto’s tot luxe horloges.

Er is van alles te beleven en het reisthema ‘Industriecultuur’ omvat verleden én heden. Je maakt kennis met een wereld van menselijk vernuft. Beleef voormalige mijnen, stoomspoorlijnen, textielweverijen, bierbrouwerijen, horlogemakers en autobouwers.  Ook architectonische wonderen maken deel uit van het thema, waaronder bijzondere fabrieksgebouwen, villa’s van industriebaronnen en enorme bruggen.

Een droom voor autoliefhebbers: het August Horch Museum in Zwickau

Wat hebben klassieke Audi’s en Trabanten gemeen? Ze komen uit dezelfde fabriek in Zwickau. Hier startte ingenieur August Horch in 1904 met het merk Audi. Hij legde de basis voor de automobielindustrie in Saksen, die inmiddels ruim 100 jaar floreert. Op het voormalige fabrieksterrein is het August Horch Museum te vinden.

Het museum beheert één van de grootste automobielcollecties van Duitsland. Bekijk een enorme collectie Horch, DKW, Wanderer en Audi modellen. Ook is de Sachsenring Trabant in vele uitvoeringen te bewonderen. Nieuw in de presentatie is een racecircuit met de beroemde ‘zilverpijlen’ van Audi en een rijsimulator voor het besturen van een Trabant, te hard rijden levert een virtuele bekeuring op van de Volkspolizei!

Industrieel erfgoed locaties in Saksen

Andere bedrijfstakken

  • Het Duitse klokken- en horlogemuseum in Glashütte. In dit bergstadje, in het oostelijke deel van het Ertsgebergte, worden sinds 1845 topuurwerken gemaakt. De producenten van deze horloges genieten wereldfaam. Neem de tijd en verwonder je over het precisiewerk.

  • Duits Stoelenmuseum in Rabenau: Dit museum bevindt zich op het terrein van het kasteel van Rabenau en laat bezoekers de geschiedenis beleven van deze eens vermaarde meubelfabriek.

  • Konrad Wachsmann-huis in Niesky. Het plaatsje Niesky was ooit een centrum van geprefabriceerde houtbouw. Getuigen hiervan zijn de directeurswoning in Bauhaus-stijl en de modelwoningnederzettingen van het bedrijf Christoph & Unmack.

  • De porseleinfabriek Meissen is de oudste in zijn soort in Europa en staat sinds de oprichting in 1710 garant voor uniek vakmanschap.

  • In de villa van een glasfabriek in Weissasser/Oberlausitz werd in 1996 het Weisswasser Glasmuseum geopend. Ruim 60.000 objecten tonen de innovaties en boeiende geschiedenis van de glasindustrie.

  • Al sinds 1883 toont het Muziekinstrumentenmuseum in Markneukirchen alle facetten van het maken van instrumenten en laat het hun klanken horen.