© PK Fotografie

Leipzig

Ontdek hip & creatief Saksen

De universiteitsstad Leipzig heeft al eeuwenlang een internationale focus. Deze bruisende stad zal je positief verrassen. Het is ook een muziekstad en grote componisten werkten hier, waaronder Bach en Wagner. Leipzig is ook de stad van vrijheid, want het verzet tegen de DDR, dat leidde tot de val van ‘De Muur’, begon bij de Nicolaïkirche. Het compacte stadscentrum is prima te voet is te ontdekken en biedt fraaie winkelstraten, topmusea, interessante bouwwerken en een uitgebreid horecaleven. Een stad met een sfeer van jong en  dynamisch. Creatief ook. Geen wonder dat de stad luistert naar de bijnaam ‘Hipezig’.

„Ik waardeer mijn Leipzig! Het is een klein Parijs en het vormt zijn inwoners”
Johann Wolfgang von Goethe

Van boven

In 1813 werd Napoleon verpletterend verslagen bij Leipzig. Op de plek van deze veldslag staat het enorme ‘Volkerenschlacht-monument’. Het hooggelegen uitkijkplatform biedt een geweldig uitzicht over Leipzig en omgeving.

© Giulio Groebert

Van beneden

Onder de klassieke Mädler Winkelpassage liggen mooie ondergrondse gewelven. In één ervan is Auerbach’s Keller te vinden; een populair café-restaurant dat nauw verbonden is met de grote Duitse schrijver Goethe. Hij werkte hier aan zijn meesterwerk Faust.

© Holger Stein Fotografie

Vanaf het water

Ontdek de wijk Plagwitz in Leipzig per boot en ervaar de speciale sfeer in deze voormalige industriële wijk met zijn oude fabrieksterreinen. Nu zeer geliefd bij kunstenaars en andere creatieve geesten.

© Greg Snell

Creatieve plekken & evenementen

 • Spinnerei Leipzig, een voormalige katoenspinnerij, is veranderd in een eersteklas centrum voor moderne kunst. Hier zijn ruim 100 kunstenaarsateliers, 11 galerijen, drukkerijen en winkels te bezoeken. Hier werken ook internationaal bekende kunstenaars als Neo Rauch en Michael Triegel.

 • Het GRASSI Museum voor Toegepaste Kunsten is één van de meest toonaangevende musea over vormgeving in Europa. Het biedt afwisselende tentoonstellingen over kunstnijverheid, design, fotografie en architectuur.

 • In het verleden kwamen in de Herfurtsche Villa intellectuelen en kunstenaars bijeen. Nu toont de Gallery for Contemporary Art hier werken uit de periode na 1945 en promoot het moderne kunst.

 • Sinds de opening in 2016 is Kunstkraftwerk uitgegroeid tot een eldorado in Europa voor nieuwe mediakunst. De focus ligt op kunstprojecten die op bijzondere wijze aansluiten bij hun industriële omgeving.

 • Het internationale DOK Film Festival is een toonaangevend evenement over documentaires en animatiefilms. Het is jaarlijks een ontmoetingsplaats voor professionals en filmfans van over de hele wereld.

 • Het Wave Gotik Treffen wordt sinds 1992 jaarlijks met Pinksteren in Leipzig gehouden. Met ruim met 20.000 bezoekers is het één van de grootste festivals in deze subcultuur.

Uitgaan in Leipzig-stijl

Het is supergezellig in een verzameling van straatjes vol horeca- en uitgaansgelegenheden in het centrum van Leipzig. Het staat bekend als ‘Drallewatsch’, in het Saksische dialect beschrijft het woord een gebeurtenis van uitgaan en plezier hebben. En dat is precies wat je zult ervaren in het beroemde straatje Barfussgässchen. Op een lengte van bijna een kilometer bevinden zich meer dan 30 restaurants, bars en pubs tussen Richard-Wagner-Platz en Burgplatz. Of het nu gaat om traditionele locaties zoals Auerbachs Keller, Barthels Hof, Ratskeller, Zills Tunnel of trendy bars en internationale gerechten - er is voor elk wat wils. Eet en drink tegen de achtergrond van prachtige historische gebouwen uit de renaissance, barok en het begin van de 20e eeuw.

Vooral in de zomermaanden, wanneer de terrassen buiten staan, geeft dat een extra cachet. Het is in alle jaargetijden een bruisende plek tot in de late uurtjes. De Karl-Liebknecht-Strasse, door de lokale bevolking liefkozend KarLi genoemd, is ook een goede plek om uit te gaan. Het grenst aan het stadscentrum en staat bekend om zijn vele bars, pubs, cafés en internationale restaurants. Culturele centra zoals naTo, Werk 2 of Feinkost zijn ook geliefde ontmoetingsplaatsen. Nog meer populaire restaurants zijn te vinden op de Münzgasse rond het Schauspiel-theater en aan de Karl-Heine-Strasse in de trendy wijk Plagwitz.

„Oh, wat ben ik altijd jaloers op Leipzig vanwege zijn muziek!”
Clara Schumann

Leipzig voor cultuurliefhebbers

 • De Leipzig Opera kan bogen op ruim 300 jaar operatraditie met uitvoeringen door gerenommeerde solisten, een zeer gewaardeerd koor en bekroond ballet.

 • Johann Sebastian Bach werkte het grootste deel van zijn leven in Leipzig. Zijn graf is te vinden in de Thomaskirche met daarnaast het Bachmuseum en het Bacharchief. De stad eert de componist ook met het jaarlijkse Bachfeest.

 • De Musikalische Komödie maakt deel uit van de Opera van Leipzig en wordt beschouwd als een van de weinige toegewijde operette- en muziekhuizen ter wereld.

 • De geschiedenis van Leipzig wordt getoond in het grote Stadtgeschichtliche Museum. Zij beheert ook het Kindermuseum, het Schillerhuis en de Völkerschlachtdenkmal.

 • In een spectaculair nieuw designgebouw presenteert het Museum voor Beeldende Kunsten meesterwerken van de 15e tot de 21e eeuw. De speciale tentoonstellingen genieten een internationale reputatie.

Alles over dieren: Leipzig Zoo

De dierentuin van Leipzig is een aanrader als je in de stad bent. Zoo-expert Anthony Sheridan noemde de Leipzig Zoo recent de beste dierentuin van Duitsland en één van de allerbeste in Europa! Deze grote zoo biedt zes spannende 'avonturenwerelden'.

 • Gondwanaland, het grootste tropische regenwoud van Duitsland

 • Pongoland, een wereldwijd uniek apenverblijf

 • Sinds 2021: ontdek 20 levensgrote dinosaurussen - alleen in Leipzig

9

maanden vergde de bouw in 1557 van het prachtige renaissance Oude Stadhuis; een paar jaar later trouwden hier Anna van Saksen en Willem van Oranje.

427

bruggen zijn over te steken in Leipzig, dat zijn er meer dan in Venetië!

24

perrons maken van Leipzig Centraal het grootste station van Europa