© S. Rose

Welkom in kerstwonderland Saksen

Ervaar Kerstmis met al je zintuigen

Romantische kerstsferen

In Saksen voelt de Kerstperiode als een soort vijfde seizoen. Eeuwenoude gebruiken en feestelijke tradities worden intensief beleefd en gevierd. Je ervaart de toewijding aan Kerstmis op vele manieren. De ramen zijn versierd met speciaal kersthandwerk. Je proeft het tijdens het bezoeken van kerstmarkten. Je hoort het op straat. En je kunt het voelen - deze buitengewone feestelijke en gezellige sfeer in het kerstwonderland van Saksen.

 

De schoonheid van Saksische stadjes is in alle seizoenen betoverend, maar vooral in de decembertijd! De kerstmarkten in Saksen zijn opvallend mooi.

Dit zijn aanraders voor je:

 • De ‘Wenzelsmarkt’ in Bautzen wordt al in geschriften uit 1384 genoemd! Al eeuwenlang verwelkomt de historische binnenstad je met een glinsterende zee van lichtjes en attracties , waaronder kunstnijverheid, ambachtelijk snijwerk en kerstconcerten. Tip voor de allerkleinsten: de kerstman is elke middag op de grote markt aanwezig en opent samen met de kinderen een venster van de grote adventskalender.

 • Circa 200 stands werken als een magneet op bezoekers naar de grote kerstmarkt in het centrum van Chemnitz (25 november - 23 december). Hier krijg je volop cadeau-ideeën en vind je alle kersttraktaties. Een middeleeuwse markt ademt historische kerstmagie uit aan de binnenste Klosterstraße. De traditionele bergparade in historische mijnbouwuniformen kun je beleven op de dag voor de eerste advent.

 • Duitslands’ oudste kerstmarkt, de 'Striezelmarkt' op de Altmarkt in Dresden, lonkt al van verre door een hoge kerstpiramide (de 588e editie is dagelijks van 23 november tot 24 december). Alles op kerstgebied is er te vinden, inclusief typische Saksische kerstspecialiteiten. Een stukje proeven van de zwaarste kerststol op aarde? Dat kan op 3 december als in Dresden een recordexemplaar van 4.000 kilo wordt aangesneden tijdens het ‘Stollenfest’. Deze feestdag, die in het teken staat van de 'Dresdner Christstollen', bestaat al sinds 1730.

 • Van 2 tot 18 december biedt de Silezische kerstmarkt in Görlitz een bijzonder programma. Devoties en kerkdiensten herinneren je aan de echte boodschap van Kerstmis. Mensen bakken, lezen, spelen, zingen en maken muziek. Extra tip: de kunstnijverheidsmarkt in het Silezisch Museum.

 • De Teschenmarkt in Hoyerswerda, vernoemd naar de keizerlijke prinses Ursula Katharina von Teschen, kun je bezoeken in het derde adventsweekend (9 - 11 december). Als je een kerstwandeling maakt door de oude stad kun je van alles proeven: gebakken appels, glühwein en hartige hapjes. Op het marktplein wordt een gevarieerd programma aangeboden voor jong en oud.

 • Op de traditionele kerstmarkt bij het Oude Raadhuis in het centrum van Leipzig (22 november - 23 december) staan ruim 300 kerstkramen. Je bent hier op één van de grootste kerstmarkten van Duitsland. Voor kinderen is er een kleurrijk programma op het marktpodium met spreekuren van de Kerstman, op de historische "Alt-Leipzig"-markt, in het sprookjesbos en kabouterwerkplaats of een 38 meter hoog reuzenrad op de Augustusplatz.

 • Het historische marktplein met het stadhuis, klassieke herenhuizen en de imposante Frauenkirche zijn het sfeervolle decor van de kerstavonden in Meissen (21 november - 24 december 2022). In de versierde marktkramen zijn kerstartikelen te koop en het stadhuis is omgetoverd tot een enorme adventskalender die elke dag een nieuwe kerstverrassing onthult.

 • In Pirna is de Canaletto-markt één van de weinige kerstmarkten die ook na de feestdagen (22 november 2022 - 1 januari 2023) nog open is. Geïnspireerd door de Italiaanse schilder Canaletto, maakt het spektakel indruk en de romantische verlichting van het marktplein geeft alles nog meer sfeer. Je kijkt er je ogen uit!

 • De kerstmarkt in Schwarzenberg (2 december - 11 december), rond 's werelds oudste bewaard gebleven grote kerstpiramide, belooft echte feestvreugde. Op het marktpodium wordt een afwisselend programma geboden; er is een kerstlandschap met levensgrote figuren, een sprookjesparade en een jaarlijkse bergparade. Vergeet niet om een kijkje te nemen op de middeleeuwse binnenplaats van het kasteel.

 • In Zittau kom je meteen in de stemming door de vele festiviteiten tijdens de kerstmarkt (3 - 11 december). Het plafond van de Johanniskerk is omgetoverd in een hemel vol Moravische sterren. Het ontwerp van dit wereldberoemde type kerstster komt uit deze regio (Herrnhut in de Oberlausitz). Naast glühwein, peperkoek en andere lekkernijen kun je genieten van een uitgebreid programma: de kerstman met engelen, veel muziek en dans, een poppenspel en een spectaculaire vuurshow.

 • Op de kerstmarkt van Zwickau (22 november - 23 december) schittert een prachtige grote kerstpiramide. In deze sfeervolle omgeving kun je je verbazen over de bijzondere volkskunst uit het Ertsgebergte en de unieke glühwein uit Zwickau proeven. Elke middag is de kerstman aanwezig. Een topper is de traditionele bergparade van mensen in oude mijnwerkersklederdracht en muziekkorpsen.

 • De kerstmarkt van Plauen begon ooit klein, maar is uitgegroeid tot de grootste van het Saksische Vogtland. Vier weken lang straalt de Altmarkt in een heldere kerstverlichting. De markt wordt altijd opvallend geopend met een traditionele "Licht'l parade". Als je in Plauen bent in het tweede adventsweekend, bezoek dan zeker de historische kerstmarkt in de wevershuizen en het Komturhof.

 • De historische kerstmarkt ‘Königstein ein Wintermärchen’ in de vesting Königstein heeft een romantische uitstraling. Het is een plek waar je authentieke kerstartikelen kunt kopen en genieten van optredens door muzikanten, jongleurs en poppenspelers. Glühwein en wildgoulash komen, net als in de riddertijd, uit grote ketels boven een open vuur. De historische drukte van de markt zet zich voort in de ondergrondse gangen van de kazematten. Elke dag wordt een venster onthuld in de 112 meter lange adventskalender, het is de langste van heel Duitsland!

Kastelen in Saksen stralen in schitterende verlichting. 

Onze bezoektips voor je:

 • Als de dagen korter worden en de wijngaarden van Radebeul naar glühwein ruiken, begint één van de gezelligste tijden van het jaar op Slot Wackerbarth. Van november 2022 tot februari 2023 verwelkomt het eerste beleveniswijngoed van Europa je in een romantische wintermagie. Je zintuigen worden geprikkeld met dagelijkse culinaire ervaringen en een geselecteerd cultureel programma. Laat de wintermagie van Wijnslot Wackerbarth je hart verwarmen en je ogen strelen. De maaltijd wordt afgerond met een verwarmende kop "Wackerbarths Weiß & Heiß", één van de vele verfijnde gerechten uit de keuken.

 • Tijdens de ‘Christmas Garden Dresden’ smelten de tuinen en het Slot Pillnitz aan de Elbe samen tot een magisch winterwonderland. Geniet van de glinsterende verlichting op de bijna twee kilometer lange paden door deze historische tuinen waar de Saksische koningen eens hun grote feesten gaven.

 • In Slot Moritzburg vindt in het derde adventsweekend de kerstmarkt plaats. Je zult het historische decor op dit sloteiland ervarend als adembenemend mooi. Tevens is van november 2022 tot februari 2023 de wintertentoonstelling ‘Drie hazelnoten voor Assepoester’ te bezoeken in het barokke Slot Moritzburg. Beleef op een authentieke filmlocatie de magie van deze sprookjesfilm.

 • De Burcht Kriebstein behoort tot de mooiste kastelen van Saksen en biedt in de kerstperiode het muzikale evenement SwingBell's. Drie muzikanten uit Dresden geven adventsconcerten en bieden je een muzikale tijdreis, waarbij ook klassiekers als ‘Jingle Bells’ en ‘Stille Nacht’ worden gespeeld.

   

 • Slot Colditz betovert je in het tweede weekend van de advent met een sprookjesachtige kasteelkerst in een historisch decor. Op de binnenplaatsen van het feestelijk versierde kasteel kun je genieten van regionale specialiteiten en in de gewelfde kelders is ambachtelijk handwerk te bewonderen.

 • In het rustig gelegen Slot Burgk wordt tijdens het eerste en tweede weekend van de advent het ‘Freitaler Schlossadvent’ georganiseerd. Op de binnenplaats van het slot ruik je de geur van glühwein, Krappelchen, peperkoek en andere lekkernijen. Marktkooplieden en ambachtslieden presenteren hun waren, voor de kleintjes zijn er pony- en kameelritten. Tip: tot 8 januari 2023 is er in Slot Burgk een lieflijke tentoonstelling van eeuwenoude teddyberen.

 • Een kasteelrondleiding in december door Slot Rochlitz is een geweldige manier om in kerststemming te komen. Er is zang en muziek en je bent van harte welkom om mee te doen. Geniet van de mooie akoestiek in de kasteelkapel en van de culinaire lekkernijen uit de middeleeuwse kasteelkeuken!

 • Het vierde adventsweekend staat in het teken van familie met Kerstmis in Weingut Hoflößnitz in Radebeul. Van 14 t/m 18 december 2022 is er livemuziek, theater, een gevarieerde markt en een handwerk- en bakkerijwinkel. Onze tip: geniet van een romantisch uitzicht op het winterse Elbedal.

 • Dennengeur en heldere lichtjes: je proeft de kerstmagie in Slot Waldenburg. Op het prachtig versierde kasteelterras zijn kerstkoekjes, warme glühwein en andere lekkernijen van regionale producenten verkrijgbaar. Vanzelfsprekend komt de kerstman langs met verrassingen voor de kinderen.

 • Bij een bezoek aan het barokke Slot Rammenau betreed je een droomwereld. Of het nu bedekt is met glinsterende zachte sneeuw of bij vriestemperaturen, de romantische sfeer brengt je regelrecht terug naar vervlogen tijden. Rammenau is het enige volledig bewaard gebleven landhuis in Saksen en het bied je tal van speciale evenementen tijdens de kerst- en adventstijd 2022: adventstochten, kerstconcerten en verleidelijke culinaire gerechten.

 • De vierde advent op Slot Voigtsberg wordt gekenmerkt door een ‘historische kasteelkerstmis’. Beleef traditionele ambachten in het mooie kasteelcomplex en kijk met belangstelling mee over de schouders van vakmensen die bezig zijn met spinnen, smeden, schilderen of houtsnijwerk maken. Jong en oud kunnen actief meedoen tijdens diverse demonstratieworkshops, waarvan vele ook gratis zijn. Toppers voor je smaakpapillen: de lokaal gemaakte fruitwijnen en Brixtaler boerensoep.

Dit is ook de moeite waard: