Welkom in kerstwonderland Saksen

Ervaar Kerstmis met al je zintuigen

Romantische kerstsferen

In Saksen voelt de Kerstperiode als een soort vijfde seizoen. Eeuwenoude gebruiken en feestelijke tradities worden intensief beleefd en gevierd. Je ervaart de toewijding aan Kerstmis op vele manieren. De ramen zijn versierd met speciaal kersthandwerk. Je proeft het tijdens het bezoeken van kerstmarkten. Je hoort het op straat. En je kunt het voelen - deze buitengewone feestelijke en gezellige sfeer in het kerstwonderland van Saksen.

 

„Een stukje proeven van de zwaarste kerststol op aarde? Dat kan op de eerste zaterdag van december als in Dresden een recordexemplaar van 4.000 kilo wordt aangesneden tijdens het ‘Stollenfest’. Deze feestdag in het teken van de 'Dresdner Christstollen' is in het leven geroepen door keurvorst August de Sterke. Deze traditie bestaat al sinds 1730. Met een mes van 1,5 meter wordt de kanjer verdeeld! ”

Zo herken je de echte Dresden kerststollen

Kerststollen uit Duitsland worden over de hele wereld gegeten. Maar alleen de  Dresdner Christstollen zijn het echte werk. Ze zijn uniek en beschermd met een geregistreerd handelsmerk. De stol wordt met de hand gemaakt en bevat geen margarine, kunstmatige conserveringsmiddelen en smaakstoffen. De checklist hieronder laat zien waarom deze Dresdner Stollen zo bijzonder zijn. En waarom alleen zij het zogenaamde "Stollenzegel" krijgen. Dit zijn de verplicht vastgestelde ingrediënten:

  • In rum gedrenkte rozijnen
  • Echte boter
  • Zoete en bittere amandelen
  • Gekonfijte sinaasappelschil en gekonfijte citroenschil

Ondanks de zeer strenge receptuurregels voldoen in Dresden circa 110 bakkerijen hieraan. Elke bakker voegt zijn eigen smaak toe met individuele kruidenmengsels, waarvan de samenstellingen geheim worden gehouden en van generatie op generatie worden doorgegeven.

Tip: Volg een Dresden Stollen-tour en bezoek aan het Stollenmuseum, een proeverij inbegrepen!

Neunerlei: een traditioneel kerstgerecht uit Saksen

Neunerlei is een prachtig voorbeeld van symboliek met eten. Deze kerstmaaltijd heeft een lange traditie in het Erzgebirge en wordt bereid op kerstavond. Het bestaat uit negen onderdelen (hieraan dankt het gerecht ook de naam, want neun is negen in het Duits) waarvan de ingrediënten een betekenis hebben met het oog op het komende nieuwe jaar. De samenstelling van het menu varieert van dorp tot dorp en van familie tot familie, maar dit zijn de kernelementen van de Neunerlei:

1. Ganzen-, kalkoen- of konijnenvlees, voor geluk en kracht.
2. Haringsalade voor de kleine verdiensten.
3. Groene dumplings beloven welvaart.
4. Linzen staan ​​voor fysieke groei.
5. Zuurkool brengt een goede oogst.
6. Selderij voor potentie en vruchtbaarheid.
7. Rode biet brengt schoonheid.
8. Gebakken appels zorgen voor gezondheid.
9. Brood en zout  toevoegen, want anders ontbreken ze het hele jaar.

Tip: Probeer de Neunerlei in één van de vele restaurants in het Erzgebirge. Zij serveren dit speciale gerecht in alle jaargetijden.

Vetloze Pulsnitzer Peperkoek naar geheim recept

Het stadje Pulsnitz, gelegen tussen Bautzen en Dresden, staat bekend als de "peperkoekstad". Een erenaam, omdat hier al sinds 1558 een speciale versie van deze kerstfavoriet wordt gebakken. De Pulsnitzer Pfefferkuchen zijn gemaakt van een vetvrij deeg dat maanden moet rijpen voordat het wordt verrijkt met kaneel, venkel en nootmuskaat, plus nog meer kruiden die de lokale bakkers angstvallig geheim houden.

Tip: probeer Pulsnitzer Spitzen: peperkoek gevuld met jam en omhuld met chocolade.

 

De bakermat van glühwein

Het oudste schriftelijk bekende Duitse glühweinrecept komt vermoedelijk uit Radebeul in Saksen. In 1834, toen een plaatselijke graaf voelde dat hij een drankje nodig had om de winterkoude in zijn kasteel te doen vergeten en zijn hart op te warmen, kwam hij op het idee om saffraan, anijs, kaneel en granaatappel toe te voegen aan witte wijn en het drankje op te warmen. Wat er verder in de toekomst gebeurde met zijn 'opwarmertje' is bekend…

Tip: Geniet van een glas glühwein op de Dresden Striezelmarkt, de oudste kerstmarkt van Duitsland!

Ontdek een bijzonder decoratieve kerstster uit Saksen

Terwijl hun ouders als missionarissen werkten over de hele wereld, gingen hun kinderen naar school op het Broederinternaat van Hernnhut. Hier ontstond de ‘Ster van Herrnhut’. Deze wiskundig geometrische ster verlicht vrijwel elk kerstfeest op aarde. Sinds 1920 is de variant met 25 punten het meest gangbaar. De Herrnhuter Sterne GmbH maakt deze beroemde ster nog altijd in maar liefst 60 varianten. Het bezoekerscentrum van de originele ster uit Herrnhut toont een verzameling en geeft demo’s over het maken van deze fraaie kerststerren. 

Tip: neem deel aan een workshop in Herrnhut’en zie hoe de sterren worden gemaakt. Je mag alleen kijken, maar het ook zelf proberen! 

Wierookkegels uit het Erzgebirge

Ze zijn misschien klein, maar ze hebben een magisch kersteffect:  de kleurrijke wierookkegels uit Crottendorf in het Ertsgebergte. Hun geur brengt elke kamer direct in de sfeer van Kerstmis. Het maken van wierookkegels van wierookboomhars, houtskool, aardappelmeel, sandelhout en beukenmeel in Crottendorf is een traditie die al 100 jaar bestaat. Het eindresultaat is verfijnd met aangename kerstgeuren zoals dennen, honing of kaneel, allemaal gebaseerd op traditioneel vakmanschap.

Tip: Bewonder de grootste wierookkegel ter wereld in Crottendorf!

Houten kerstartikelen uit het Erzgebirge

In de loop van de tijd liep de mijnbouwproductie terug en veel inwoners van het Erzgebirge moesten op zoek naar nieuwe inkomsten. Het bosrijke gebied bood veel kansen met hout. Zo ontwikkelde deze regio unieke tradities met houtbewerking. Van meubels, speelgoed tot andere praktische gebruiksvoorwerpen, maar ook kunstzinnig uitgesneden houten figuurtjes en in het bijzonder kerstartikelen. Kandelaars, kaarsbogen, engeltjes en de beroemde notenkraker poppetjes (de Nussknacker) werden wereldberoemd. Deze houten kunstnijverheid-artikelen zijn populaire souvenirs.

De "Boys from the Wood"-outfit geven een eigentijdse invulling aan deze traditie van kunstnijverheid. Deze handgemaakte wierookbranders hebben het uiterlijk van voetballers, popsterren, surfers en skiërs. Een aanrader is het "speelgoeddorp" Seiffen dat zijn bijnaam dankt aan het vele speelgoed hier vandaan kwam. Ook Seiffen is een centrum van artistieke houtbewerking:  tot de creaties behoren kerstpiramides, notenkrakerpoppetjes en engelenmuzikanten.

Tip: bekijk de grootste ‘Nussknacker” in het eerste Notenkrakers-Museumvan Europa in Neuhausen!