© Daniel James Clarke

Handgemaakte meesterwerken

Ervaar Kerstmis met al je zintuigen

In Saksen worden de eeuwenoude handwerktradities in ere gehouden! Bekend zijn vooral de houten kerstversieringen, die ambachtelijk worden gemaakt door vakmensen in het Ertsgebergte. Van houten kerstpiramides tot wierookstokjes en betoverende, met de hand beschilderde engelfiguren tot de Moravische ster uit Herrnhut. De unieke kerstversieringen uit Saksen geven aan elk interieur een bijzonder feestelijke decembersfeer. Ontdek alle bijzondere kersttradities in Saksen, een deelstaat die luistert naar de bijnaam ‘het Duitse Kerstland’!

 

Ontdek een bijzonder decoratieve kerstster uit Saksen

Terwijl hun ouders als missionarissen werkten over de hele wereld, gingen hun kinderen naar school op het Broederinternaat van Hernnhut. Hier ontstond de ‘Ster van Herrnhut’. Deze wiskundig geometrische ster verlicht vrijwel elk kerstfeest op aarde. Sinds 1920 is de variant met 25 punten het meest gangbaar. De Herrnhuter Sterne GmbH maakt deze beroemde ster nog altijd in maar liefst 60 varianten. Het bezoekerscentrum van de originele ster uit Herrnhut toont een verzameling en geeft demo’s over het maken van deze fraaie kerststerren. 

Tip: neem deel aan een workshop in Herrnhut’en zie hoe de sterren worden gemaakt. Je mag alleen kijken, maar het ook zelf proberen! 

Wierookkegels uit het Erzgebirge

Ze zijn misschien klein, maar ze hebben een magisch kersteffect:  de kleurrijke wierookkegels uit Crottendorf in het Ertsgebergte. Hun geur brengt elke kamer direct in de sfeer van Kerstmis. Het maken van wierookkegels van wierookboomhars, houtskool, aardappelmeel, sandelhout en beukenmeel in Crottendorf is een traditie die al 100 jaar bestaat. Het eindresultaat is verfijnd met aangename kerstgeuren zoals dennen, honing of kaneel, allemaal gebaseerd op traditioneel vakmanschap.

Tip: Bewonder de grootste wierookkegel ter wereld in Crottendorf!

Houten kerstartikelen uit het Erzgebirge

In de loop van de tijd liep de mijnbouwproductie terug en veel inwoners van het Erzgebirge moesten op zoek naar nieuwe inkomsten. Het bosrijke gebied bood veel kansen met hout. Zo ontwikkelde deze regio unieke tradities met houtbewerking. Van meubels, speelgoed tot andere praktische gebruiksvoorwerpen, maar ook kunstzinnig uitgesneden houten figuurtjes en in het bijzonder kerstartikelen. Kandelaars, kaarsbogen, engeltjes en de beroemde notenkraker poppetjes (de Nussknacker) werden wereldberoemd. Deze houten kunstnijverheid-artikelen zijn populaire souvenirs.

De "Boys from the Wood"-outfit geven een eigentijdse invulling aan deze traditie van kunstnijverheid. Deze handgemaakte wierookbranders hebben het uiterlijk van voetballers, popsterren, surfers en skiërs. Een aanrader is het "speelgoeddorp" Seiffen dat zijn bijnaam dankt aan het vele speelgoed hier vandaan kwam. Ook Seiffen is een centrum van artistieke houtbewerking:  tot de creaties behoren kerstpiramides, notenkrakerpoppetjes en engelenmuzikanten.

Tip: bekijk de grootste ‘Nussknacker” in het eerste Notenkrakers-Museumvan Europa in Neuhausen!

Dit is ook de moeite waard: