De smaak van Saksen

Een heerlijke vakantiebeleving: eten en drinken

Fijnproevers welkom

De smaken in Saksen lopen uiteen: van pittig, verfrissend, zoet tot bruisend of hartig. Wat je smaakpapillen ook het meest waarderen, er staan veel heerlijke gerechten en dranken op het menu. Maak kennis met regionale specialiteiten en beroemde bieren, uitstekende wijnen en zoete lekkernijen zoals de Dresdner Eierschecke-cake. Geniet van culinaire ervaringen van topkwaliteit in een gastvrije omgeving - Saksen heeft het nodige voor fijnproevers in petto!

 

„Een korte plezierige ervaring is niet tijdelijk, want de indruk die het achterlaat blijft voor altijd.”
Johann Wolfgang von Goethe

Ontdek een heel bijzonder wijnbouwgebied

In de Elbevallei worden al ruim 850 jaar heerlijke wijnen gemaakt. Witte, rode en mousserende wijnen uit Saksen hebben eden heel eigen karakter. De druiven rijpen op steile hellingen langs de rivier en profiteren van een zonnig landklimaat met warme dagtemperaturen en koele nachten. Het resultaat? Proef ze!

Tip: Ontdek de schilderachtige Saksische Wijnroute (60 km) en maak kennis met bijzondere wijngoederen en het wijnmuseum van Weingut Hoflössnitz.

Saksen: grote biertradities

Al bijna duizend jaar worden er smaakvolle bieren gebrouwen in Saksen. Het is een traditie die springlevend is, want in Saksen worden meer dan 300 verschillende soorten bier gebrouwen. De bekendste zijn Radeberger (de eerste Pilsner van Duitsland) en Dresdner Feldschlößchen. Met name kleinere brouwerijen bieden een scala aan heerlijke speciaal-bieren. Maak een ontdekkingsreis en laat je verrassen.

Tip: Maak een brouwerijrondleiding mee, inclusief proeverij, in de “bierstad” Radeberg ca. 16 km ten oosten van Dresden. 

„De Eierschecke is een smaakvolle cake die, helaas voor veel mensen, voor de rest van de wereld onbekend is gebleven.”
Erich Kästner (Duits schrijver, geboren in Dresden)

Zoete lekkernijen uit Dresden

Een geluksgevoel is voor iedereen verschillend, maar wij krijgen het van dit typerende baksel uit Saksen: Dresdner Eierschecke. De cake bestaat uit een los gistdeeg, een kwarklaag en een luchtig eimengsel. De laatste wordt met boter, suiker en vanillepudding luchtig geslagen voor de topping. Geloof ons, het is een hemelse traktatie!

Tip: In restaurant “Sophienkeller” in het Taschenbergpalais in Dresden kun je zien hoe de echte Eierschecke wordt bereid.

Over koffie, cake en Kerststollen

Koffie is een belangrijk drankje in de cultuur van Saksen. Het kent een eeuwenlange traditie en het kunnen genieten van een met zorg bereidde kop koffie is belangrijk voor de inwoners van het land. Minstens zo belangrijk is dat de koffie vergezeld gaat van een heerlijk stuk taart, zoals de eerder genoemde Eierschecke en Leipziger Lerchen, gemaakt van zanddeeg, marsepein en jam. Of Meissner Fummel. Dit traditionele gebak is gemaakt van een zoet wafeldeeg. Het is hol van binnen en erg kwetsbaar. Bakkerij Ziegler in Meissen is de enige bakkerij op aarde die het mag maken.

Dresdner Stollen is al even uniek, met een gouden kwaliteit en EU-zegel. Het is pas origineel als het in Dresden wordt gemaakt met de hand gemaakt en zonder margarine, kunstmatige bewaarmiddelen en smaakstoffen. De verplichte ingrediënten zijn vastgelegd door "Stollen Beschermingsvereniging" en omvatten rozijnen, boter, zoete en bittere amandelen, gekonfijte sinaasappelschil en citroenschil, bloem, water en gist. Het eindresultaat is gewoonweg heerlijk.

 

 

Hartig en traditioneel: meer smaakavonturen in Saksen

Met mosterd en pasta heeft Saksen een bijzondere relatie. Mosterd uit Bautzen, in de Oberlausitz, wordt gewaardeerd in heel Duitsland om haar milde smaak met vleugjes mierikswortel. Deze speciale mosterd wordt al ruim 150 jaar in dit stadje gemaakt volgens een uniek recept. Het stadje Riesa, aan de Elbe, staat bekend om de productie van pasta. In deze pasta word uitsluitende GMO-vrije durumtarwe gebruikt uit Saksen. Het resultaat is een onmiskenbare smaak. Bezoek het Noedelcentrum Riesa (reserveren verplicht) en verwonder je over deze smaakvolle pasta uit Saksen.

Tip: Proef de verschillende mosterdsoorten in het Bautzen Mosterd Museum 

Probeer deze 5 lekkernijen uit Saksen:

  • Proef een vers getapt biertje tijdens de Brouwerijrondleiding in Radeberg 

  • Geniet van een stukje Eierschecke in de oude binnenstad van Dresden . Tip: Het Dresdner Kaffeestübchen heeft waarschijnlijk de beste Eierschecke ter wereld.

  • Een heerlijke zoetigheid is huisgemaakte Quarkkäulchen. Als je het zelf wilt maken, dit is het Recept.

  • Proef lokale wijnen langs de Saksische Wijnwandelroute en ontdek de mooiste wijngoederen van Saksen.

  • De lekkerste zoetwatervissen voor de menukaart, zoals snoek, snoekbaars of meerval, komen uit de Oberlausitz in Saksen. Agendatip: de feestelijke Lausitz Visweken in de herfst.