© Francois Thierens

Sächsische Schweiz

Nationaal park met 'begeisterung'

Spectaculair landschap van moeder natuur

Het behoort tot de meest spectaculaire landschappen van Saksen én van Duitsland. Logisch dat het Elbsandsteingebirge in de regio Sächsische Schweiz verklaard is tot nationaal park. Het zachte zandsteen sleet in de tijd onder invloed van weersomstandigheden en moeder natuur vormde een karakteristiek landschap met magische rotsformaties. Deze omgeving nodigt uit tot actief zijn:  wandelen, fietsen, mountainbiken of klimmen. De Brug van Bastei is een beroemd ijkpunt, maar deze natuurrijke omgeving biedt heel veel meer. ‘Begeisterung’ gegarandeerd!

„Rotsen zijn in steen veranderde muziekstukken.”
Pythagoras

Top 5 bezienswaardigheden

Beleef deze toppers in Saksisch Zwitserland

  • Een wandeling in het nationale park Sächsische Schweiz is ongeëvenaard. De Malerweg (schilderroute) heeft een bijzondere oorsprong. Van oudsher raken kunstenaars geïnspireerd door de natuurwonderen in het Elbsandsteingebirge. In hun voetsporen is de Malerweg van 115 km uitgezet. Tijdens de etappes wordt het snel duidelijk waarom de dichte bossen, ruige kloven en rotsformaties visueel overweldigen. Je passeert ook de bekende Brug van Bastei en het kuuroord Bad Schandau.

  • Het Openluchttheater Rathen heeft een schitterend decor. Het toneel ligt tegen de spectaculaire rotsformaties van het nationale park Sächsische Schweiz. Het theater biedt van mei tot september een gevarieerd programma.

  • De Vesting Königstein ligt zo hoog op een tafelberg dat bij mist of lage bewolking de fortificaties boven de wolken uitsteken. Niemand wist dit hoogst gelegen kasteel van Duitsland ooit te veroveren. Je hebt vanaf de vesting geweldige vergezichten op het uitgestrekte Elbsandsteingebirge.

  • Het schilderachtige stadje Pirna, mooi gelegen aan de Elbe, is de hoofdstad van de Sächische Schweiz. Het plaatsje biedt diverse bezienswaardigheden en is een perfecte uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten langs de Elbe-vallei en in het nationale park Sächsische Schweiz.

  • De Elberadweg is de bekendste fietsroute van Duitsland. De 35 km langs het Elbsandsteingebirge wordt door veel fietsers als het mooiste trajectdeel bestempeld. Je geniet vanaf het egale rivierfietspad van de indrukwekkende uitzichten op het gebergte en de grillige rotsformaties.

Neem dit mee naar de Sächsische Schweiz:

  • Wandelschoenen... De beste manier om de regio te ervaren is te voet.

  • Fietskleding...  Ontdekkingstochten per fiets kunnen pittig zijn, maar ook gemakkelijk!

  • Klimuitrusting... Ruim 1.100 vrijstaande zandsteenrotsen bieden liefhebbers van de klimsport de nodige uitdagingen.

  • Badjas... De kuuroorden van Saksisch Zwitserland bieden veel mogelijkheden voor wellness en het relaxen van lichaam en geest.

  • Camera... Velen gingen je voor, maar vrijwel niemand kan hier de camera laten liggen. Het ene uitzicht is nog fraaier dan het andere. Het spel van moeder natuur nodigt gewoon uit tot foto's blijven maken.