© Rainer Weisflog

Winter in Saksen

Sneeuwballengevecht en maken van sneeuwpoppen

Plan hier je wintervakantie naar Saksen!

Saksen is een heerlijke bestemming in de winter voor families. De middelgebergten in de regio's Vogtland, Erzgebirge, Sächsische Schweiz en Oberlausitz bieden alles voor een complete wintersportvakantie.

© Rainer Weisflog

Erzgebirge

De grootste wintersportregio van Saksen

Al ruim 100 jaar is het Erzgebirge het wintersportcentrum van Saksen. In 28 resorts, van Altenberg tot Sosa, genieten wintersportliefhebbers van de sneeuw op circa 70 skipistes, meer dan 60 skiliften en 1.500 kilometer aan langlaufloipes. Ook zijn er talrijke rodelbanen en ijsbanen te vinden. Probeer voor alpineskiën de 1215 meter hoge Fichtelberg. De berg ligt bij Oberwiesenthal, de hoogst gelegen stad van Duitsland!

Vogtland

In het Vogtland behoren Klingenthal, Erlbach, Grünbach en Schöneck tot de grote wintersportplaatsen. De Vogtland-langlaufloipes bij Klingenthal, Auerbach, Erlbach, Grünbach en Schöneck hebben een lengte van circa 210 kilometer.

De 35 kilometer lange Kammloipe tussen Johanngeorgenstadt en Schöneck, in het natuurpark Ertsgebergte/Vogtland, is één de mooiste langlaufroutes van Duitsland. Het draagt het keurmerk "Excellent Trail" van de Duitse Skivereniging. De verbindingspaden steken de grens over naar Tsjechië en je beleeft hier een grensoverschrijdend langlauf-avontuur.

In Schöneck, hebben skiërs keuze uit vijf pistes, waaronder lichte, middelzware en zwarte pistes, met lengtes tot 820 meter. Hier wachten sportieve wintersportuitdagingen voor zowels beginners als gevorderden.

Vogtland Arena Klingenthal

De Vogtland Arena behoort tot de modernste skischansen van Europa. Hier vinden geregeld internationale wedstrijden plaats voor 's werelds beste skispringers. Op dagen zonder wedstrijden, kun je de skischans beklimmen. Geniet boven van het uitzicht  en ervaar het gevoel….

Zittauergebergte

In het Zittauergebergte en het Oberlausitzgebergte liggen de wintersportgebieden Oybin/Lückendorf, Großschönau/Walterdorf, Sohland an der Spree en het kuuroord Jonsdorf. In Großschönau/Waltersdorf biedt de Lausche-berg tien pistes met 5,6 km alpineskiplezier. Langlaufers kunnen genieten op 90 km aan loipes. Sohland an der Spree heeft langlaufloipes met een lengte van ruim 90 kilometer.

De Oberlausitz iis ook een geweldige bestemming voor mooie voor winterwandelingen. Alleen al in Sohland an der Spree heb je keuze uit 100 km wandelpaden. Tip: Een ritje met de smalspoorbanen combineert wintermagie en de nostalgie van een stoomtreinreis op de mooiste manier.

Sächsische Schweiz

In het nationale park Sächsichse Schweiz Is de natuur grotendeels in winterslaap, maar het leven gaat door. De stadjes en dorpen in deze omgevingen nodigen je uit met een mix van natuurbelevenissen, wellness, romantische momenten bij het haardvuur,  maanlicht, wintersport en winterwandelingen.

Schmilka,een klein plaatsje in de omgeving van Bad Schandau, wordt omgetoverd tot een bijzonder winterdorp. De Brug van Bastei, het beroemde uitkijkpunt in het nationale park Sächsische Schweiz, gunt je spectaculaire wintervergezichten. Of wat dacht je van een gezellige kaasfondue-avond in het bergrestaurant Papststein als afsluiting van een winterwandeling? Gohrisch, Sebnitz en Neustadt bieden langlaufloipes en skipistes. Welkom in het winterwonderland van de Sächsische Schweiz.

Stoneman Miriquidi Snow

NIEUW: topper voor langlauffans

Is langlaufen je favoriete wintersport? Dan heeft Saksen een nieuwe uitdaging voor je in petto: het avontuur "Stoneman Miriquidi Snow"

Hier vindt je ruim 200 kilometer aan perfect geprepareerde langlaufloipes. De route is grensoverschrijdend vanuit het Erzgebirge in Saksen, over de grens naar buurland Tsjechië. Je volgt de route van de legendarische Stoneman Miriquidi mountainbiketocht, door besneeuwde bossen en prachtige winterlandschappen - adembenemende uitzichten gegarandeerd!

© TVE

Pistes, langlaufloipes en rodelbanen in één oogopslag

3,56 km

Altenberg / Hirschsprung - Cross-country ski path Hirschsprung (S6)

Altenberg

© CC-BY-ND | Egbert Kamprath, Tourist-Information Altenberg, Urlaubsregion Altenberg
3,80 km

Altenberg / Bärenfels - Cross-country ski path Spitzberg (S1)

Altenberg

© CC-BY-ND | Andreas Franke, Tourist-Information Altenberg, Urlaubsregion Altenberg
10,15 km

Cross-country skiing circular trail Kahleberg (L1)

Altenberg

© CC-BY-ND | Detlef Müller, Tourist-Information Altenberg
5,66 km

Cross-country skiing circular trail Scharspitze (L5)

Altenberg

© CC-BY-ND | Andreas Franke, Tourist-Information Altenberg
5,61 km

Altenberg / Schellerhau - circular cross-country skiing trail Pöbelknochen (L3)

Altenberg

© CC-BY-ND | Egbert Kamprath, Tourist-Information Altenberg, Urlaubsregion Altenberg