© Sylvio Dittrich

Muskau Park in Bad Muskau

Landschapstuinen van uitzonderlijke schoonheid

Kleurrijke prins ontwerpt landschapstuinen van wereldklasse

Prins Hermann von Pückler-Muskau was een kleurrijke persoonlijkheid met veel talenten. Hij was een scherpzinnig schrijver met een vrijdenkende geest. In 1812 raakte Hermann in de ban van de kunst van het tuinieren tijdens een bezoek aan Engeland. Hij blijkt op tuingebied een ware autodidact te zijn en creëerde in Muskau vanaf 1815 een enorm landschapspark in grotendeels Engelse stijl.

Zijn schepping werd in 1945 letterlijk in tweeën gehakt door de nieuwe grens tussen Duitsland en Polen. Pas na het einde van de Koude Oorlog kon het park weer grotendeels hersteld en verbonden worden. Het verbindt de mensen opnieuw, passend bij de geest van de kosmopolitische grondlegger. Het landschap is zo bijzonder dat het in 2004 op de werelderfgoed werd geplaatst, waarmee het de eerste UNESCO-locatie in Saksen was.

„Iedereen die Muskau heeft gezien, heeft in mijn hart gekeken.”
Prins Pückler

Onze aanbevelingen als je Muskau Park bezoekt

  • Karpfenbrücke: De gietijzeren "Karperbrug" over het door mensenhanden aangelegde rivierstroompje Hermannsneisse. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op het slot.

  • Het Nieuwe Slot is een duidelijk ijkpunt in deze omgeving. Het barokke bouwwerk, met ornamenten in neorenaissancestijl, werd in  de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Maar na een grondige renovatie straalt het slot opnieuw in al zijn schoonheid.

  • Langs de oever van het meer ‘Eichsee’ leiden smalle paden je naar romantische plekjes in het park. Neem af een toe een korte pauze op je verkenningstocht en geniet van het bijzondere landschap.

  • Moestuin en Slotkwekerij: ananas uit Saksen? Jazeker! Net als in de tijd van prins Pückler groeien in diverse kassen de exotische vruchten.

  • Het uitkijkplatform in de slottoren biedt vanaf 35 meter hoogte een weids uitzicht over het grote landschapspark en omgeving.

  • Nog een uitzichttip: de "Pücklerstein". Deze steen werd neergezet ter ere van de maker van het park. Hij is te vinden op een plek hoog boven de rivier de Neisse en vanaf hier heb je de mooiste uitzichten op het park.

  • Zin in een hapje gekregen? Probeer het ijs genoemd naar Fürst Pückler in het slotcafé, of wat dacht je van lekker gebakje....

Nog een tip: Prins Pückler tentoonstelling

In het nieuwe slot is een permanente tentoonstelling te zien over prins Pückler. Het geeft inzicht in deze kleurrijke figuur. Hermann Fürst von Pückler-Muskau was schrijver, reiziger, levensgenieter en vooral landschapsarchitect. De multimediatentoonstelling toont de verschillende kanten van de prins en voegt ze samen tot een beeld van uitgesproken persoonlijkheid.

Muskau Park in feiten & cijfers

10

bruggen in het park

830

hectaren is de parkomvang

2

landen liggen in het park: Duitsland en Polen

3 manieren om het Muskau Park te ontdekken

  • Koetsrit: Prins Pückler adviseerde zijn gasten om het park per koets te verkennen. Wij zijn het eens met zijn mening: stap in de koets op het voorplein van het slot en geniet van de rit!

  • Met de fiets: in vrijwel het gehele park is fietsen toegestaan en je kunt ter plekke een fiets huren.

  • Boottocht: De Hermannsneisse, het aangelegde waterstroompje in het park, is niet geschikt voor boten. Maar je kunt bij de oude stuw, vlakbij de oranjerie, in een rubberboot stappen en genieten van een vaartocht van 2,5 uur over de mooie Neisse-rivier. Eindpunt is het Poolse dorp Żarki Wielkie van waar je met een busje wordt teruggebracht naar het park.

„Een park moet zijn als een galerij met schilderijen, om de paar voetstappen zou je een nieuw beeld moeten zien.”
Prins Pückler