Torgau

Invloedrijk centrum van de Reformatie

Torgau: Welkom in Renaissance schoonheid

Prachtige gebouwen uit de 16e eeuw maken van deze stad aan de Elbe een renaissanceschatkist. Onder keurvorst Frederik de Wijze groeide het Slot Hartenfels uit tot het centrum van de protestantse Reformatie. Maarten Luther was een frequente gast aan het Saksische hof en wijdde de kasteelkapel, gebouwd in 1544, in als het eerste protestantse kerkgebouw ter wereld. Luthers vrouw Katharina von Bora bracht ook veel tijd door in Torgau en overleed hier. Haar graf in de Marienkerk is de moeite van het bekijken waard.

Je zult genieten van de schilderachtige omgeving en de meer dan 1000 jaar oude stad met ruim 600 monumentale gebouwen. Het mooie en gezellige centrum heeft een grote fontein op het stadsplein met terrassen eromheen. Vergeet niet om de oudste speelgoedwinkel van Duitsland te bezoeken.

„Geloof niet alles wat je hoort, zeg niet alles wat je wilt, doe niet alles wat je wilt.”
Maarten Luther, protestantse hervormer en hoogleraar theologie, 1483-1546

48 uur in Torgau

Mooie gebouwen, boeiende musea en culinaire verrassingen. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden en dingen om te doen voor een paar fijne dagen in Torgau.

 

Insider tips

  • Stap in de voetsporen van de Reformatie: Torgau wordt beschouwd als het politieke centrum van de Reformatie en Maarten Luther kwam meer dan 60 keer naar de stad. Hier zijn diverse locaties te bezoeken die te maken hebben met de Reformatie, waaronder de kasteelkapel met de eerste protestantse kerk en het graf van Katharina von Bora in de St. Marienkerk.

  • Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ontmoetten de Amerikanen en Russen elkaar voor het eerst op de Elbebrug bij Torgau op 26 april 1945. De handenschuddende soldaten werden een beroemd fotomoment. Naderhand werd verderop een nieuwe brug gebouwd, maar de opgang van de oorspronkelijke brug werd door zijn bijzondere geschiedenis behouden. Bij de brugresten staat het  monument ‘Denkmal der Begegnung’ als herinnering aan dit moment uit WOII.

  • Het priesterhuis van Georg Spalatin: In dit prachtig gerestaureerde gebouw uit 1493/94 maken bezoekers kennis met het leven en werk van de protestantse cantor Johann Walter en dat van Georg Spalatin, de beste vriend en ‘stuurman’ van Maarten Luther tijdens de Reformatie.