© Walizki Jarek Kowalski

Meissen

Bakermat van Saksen

Welkom in de porseleinstad

Meissen aan de Elbe was, totdat Dresden deze rol overnam, de hoofdstad van Saksen. Het historische stadje bestaat uit een wirwar van oude straatjes vol winkeltjes, wijnlokalen en restaurants. Deze kronkelen vanaf het centrale marktplein de heuvel op, waarvan de top wordt gedomineerd door de grote Albrechtsburcht en de imposante gotische Dom (met binnen het graf van Anna van Saksen). Eén van de mooiste gebouwen aan het marktplein is de ‘Marktapotheke’. Meissen is ook een wijnstad en heeft een gezellig centrum.

Furore maakte Meissen met de start van de eerste porseleinproductie in Europa. In 1708 werd in Saksen de receptuur gevonden om porselein te maken. Dat was een primeur, want porselein kwam tot die tijd uit het Verre Oosten. In Meissen werd het eerste witte porselein van Europa gemaakt. De fabriek is al 150 jaar niet meer gevestigd in de Albrechtsburcht, maar in het dal en gunt je een kijkje in de keuken van het witte goud. Overigens wist de fabriek veel meer toepassingen voor porselein te bedenken dan alleen serviesgoed. Een mooi voorbeeld is de Frauenkirche in het centrum van Meissen. De toren heeft een porseleinen klokkenspel, dat sinds 1929 zijn unieke klanken laat horen over de stad.

300 jaar

Meissen Porseleinfabriek

1000 jaar oud

Stad Meissen

274 jaar

Meissner Fummel – een heerlijk zoet broodje

48 uur in Meissen

Historische gebouwen in overvloed, boeiende musea en culinaire verrassingen, waaronder

de lokale wijnen en de zoetigheid Meissner Fummel. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden, dingen om te doen en insidertips voor een lang weekend in Meissen.

 

Beleef porselein in Erlebniswelt Haus MEISSEN

Bij toeval werd in Saksen de methode ontdekt om porselein te maken. De alchemist Böttger beweerde goud te kunnen maken en dat klonk de spilzieke keurvorst August de Sterke als muziek in de oren. Het lukte Böttger niet om goud te maken, maar zijn onderzoek leidde wel tot de receptuur om wit porselein te maken in 1708. Porselein bracht Saksen nieuwe rijkdom en wereldwijde faam voor Meissen waar de productie grootschalig werd opgepakt.

Nog altijd is de porseleinfabriek gevestigd in Meissen en het interessante bedrijf ontvangt bezoekers van harte. De Erlebniswelt Haus MEISSEN® vertelt alles over het witte goed en er worden workshops gegeven om zelf porselein vorm te geven. ’s Avonds wordt de tentoonstellingszaal omgetoverd tot concertzaal met een unieke sfeer. Musici van naam en faam treden op en muziekliefhebbers zullen daarbij ook de geweldige akoestiek van de zaal waarderen.

Insider tips 

  • Wijn uit Meissen: In de Elbe-vallei wordt al meer dan 850 jaar wijn verbouwd en een proeverij in een van de traditionele wijnlokalen in Meissen is een smaakvolle beleving. Wijnliefhebbers en wandelaars genieten van de Saksische Wijnstraat, deze wandelroute door de vallei voert langs wijngaarden en wijnmakers.

  • Frauenkirche Meissen: deze laatgotische hallenkerk werd grotendeels gebouwd in de 15e eeuw en heeft 's werelds eerste speelbare klokkenspel gemaakt van Meissen Porcelain®. De kerktoren biedt een prachtig uitzicht over de stad en de Elbe-vallei.

  • Heilig Kruis kloosterruïne 'Heilig Kreuz' en Hahnemanncentrum Meissen: een paradijs voor iedereen die geïnteresseerd is in homeopathie, milieueducatie en ecologisch bouwen.

„Het doel van kunst is om de stoffigheid van het dagelijks leven van onze ziel te wassen.”
Pablo Picasso