© Dirk Rueckschloss

Annaberg - Buchholz

Levende mijnbouwtradities

Stad met een rijk verleden

Annaberg-Buchholz ontstond in 1496 en werd direct sterk beïnvloed door de mijnbouw. Blikvanger in het fraaie stadscentrum is de grote Sint Annenkerk. De ertsen uit het Erzgebirge brachten grote welvaart en het historische stadje dankt er de bijnaam ‘Koningin van de mijnbouw’ aan. Grote zilvervondsten in de 15e eeuw brachten welvaart en de mijnwerkers waren trots op hun werk en tradities. Je kunt nu een indruk krijgen van dit verleden in drie voormalige mijnen. Ook de nabijgelegen ‘Frohnauer Hammer’ is een bezoektip. Deze historische hamermolen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een interessant personage is Barbara Uthmann. Deze ondernemende weduwe richtte in de 16e eeuw een bedrijf op om de mijnwerkersvrouwen een extra inkomen te geven als kantwerkster.  Nu is haar standbeeld het symbool van het mooie marktplein van Annaberg. In de 19e eeuw raakten veel mijnen uitgeput en moest de bevolking op zoek naar nieuwe inkomsten. Vooral houtbewerking bood nieuwe kansen. Met ambachtelijke houtbewerking van meubels, kerstmaterialen en speelgoed werd naam en faam gemaakt. Onder het motto  ‘Zien, Maken en Verwonderen’ is in de Manufaktur der Traüme (Dromenfabriek) een enorme collectie kunstobjecten uit hout te bewonderen.

48 uur in Annaberg-Buchholz

Unieke architectonische monumenten, spannende musea en culinaire verrassingen. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden, dingen om te doen en insidertips voor een lang weekend in Annaberg-Buchholz.

 

Eine Gruppe Menschen ist mit Helmen und Umhängen im Besucherbergwerk Im Gößner beim Erzgebirgsmuseum in Annaberg-Buchholz.© Thieme
Show mine in Annaberg-Buchholz
Holzgeschnitzte Großfiguren stehen in der St. Annen-Kirche in Annaberg-Buchholz. © Dirk Rueckschloss
Annaberg-Buchholz: nativity scene

Enkele tips

„Alleen degenen die op pad gaan, zullen nieuwe landen ontdekken.”
- Hugo von Hofmannsthal -