Plauen

Textielkoningin van het Vogtland

Plauen: kantwerk als kunstvorm

Plauen werd beroemd om zijn kantstoffen, vooral voor bruidsjurken. De textielindustrie heeft een eeuwenlange traditie en de stad maakte vooral in de 19e eeuw een enorme bloeitijd door. Machinaal geborduurd kantwerk werd wereldberoemd. Plauen is tevens de hoofdstad van het Vogtland en in het centrum is het Vogtlandmuseum te vinden.

Hoewel Plauen grotendeels werd verwoest door bombardementen tijdens de oorlog heeft de oude stad veel van zijn pareltjes behouden. Tot de bezienswaardigheden behoren de barokke Lutherkerk en de gotische Johanniskirche. Het kantmuseum (Plauener Spitzenmuseum) is gevestigd in het historische raadhuis. Er worden demonstraties gegeven over textiel en borduurwerk.

Plauen bezienswaardigheden

48 uur in Plauen

Mooie gebouwen, boeiende musea en culinaire verrassingen. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden, dingen om te doen en insidertips voor een lang weekend in Plauen!

 

Insider tips

  • De bruggen van Plauen - Het zijn echte blikvangers, bijvoorbeeld de Oude Elsterbrug of de Grote Vredesbrug, de langste stenen boogbrug ter wereld. De Syra-vallei wordt overspant door een mooi boogviaduct met een lengte van 90 meter en een leeftijd van 100 jaar.

  • Wevershuizen – In het centrum van Plauen, onder het Malzhuiss en de St. Johanniskerk, staat een rij huizen van 300 jaar oud. De tijd lijkt hier stil te staan, maar het is toch een heel levendige omgeving.

  • Bier-Elektrische – De trammaatschappij Plauener Strassenbahn GmbH heeft een bijzonder tramstel in de vloot:  de sedanwagen nr. 78 'Bier-Elektrische’. Het interieur is aangepast met  6 tafels voor 18 zitplaatsen. Het tramstel is te huur voor feestelijke gelegenheden.