© Rainer Weisflog

Görlitz

Verwonder je in de meest oostelijk gelegen stad van Duitsland

Levende geschiedenis in Görlitz

Met bijna 4.00 monumentale gebouwen is Görlitz als een tijdreis. De stad lag op een kruispunt van handelswegen. Hierdoor ontstonden de typische koopmanshuizen met daarachter grote binnenplaatsen. Een tweede periode van voorspoed brak aan in de 19e eeuw toen de stad deel uitmaakte van de provincie Silezië. Klassieke straten met prachtige gebouwen uit diverse tijdperken, leuke winkels en een levendige horeca kenmerken Görlitz.

Het is ook een ‘gedeelde stad’, want na WOII werd de nieuwe grens met Polen getrokken langs de rivier de Neisse. Hierdoor viel Görlitz, met stadsdelen op beide oevers, uiteen in een Duits en een Pools deel. Het Poolse deel heet Zgorzelec en is sinds de Europese eenwording gemakkelijk te bezoeken. Het oude stadscentrum ligt aan de Duitse zijde en behoort tot de mooiste plaatsen van Duitsland. De historische setting is geregeld decor voor filmproducties. Ook Hollywood-producenten weten de weg te vinden in de stad die nu luistert naar de bijnaam ‘Görliwood’.

4000 monumentale gebouwen

zijn te bewonderen in Görlitz

511.500 Euro

werd geschonken door een anonieme gever voor restauratiewerkzaamheden aan een monument tussen 1995 en 2016

1 Europese stad

Görlitz/Zgorzelec - Duitsland/Polen - twee landen

48 uur in Görlitz

Prachtige bouwwerken, boeiende musea en culinaire verrassingen. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden, dingen om te doen en insidertips voor een lang weekend in Görlitz. Geniet ook van de lokale specialiteiten, waaronder maanzaadknoedels en maanzaadcake!

 

Insider tips

  • Het straattheaterfestival ‘Via Thea’ vindt elk jaar plaats in augustus tegen het decor van de prachtige gebouwen in Görlitz. Met gekostumeerde acteurs, paarden, koetsen en uitgebreide versieringen is het een heel spektakel!

  • Sint-Petrus en Pauluskerk: Deze laatgotische hallenkerk is een blikvanger in Görlitz. Het heeft hoge torens en een koperen dak van maar liefst 72 meter. Het barokke ‘Zonne-orgel’ is ook een aanrader om te zien.

  • De Görliwood® wandelroute is een must voor alle filmfans. Ontdek de plekken van beroemde filmopnamen.

„In Görlitz hoop ik snel weer terug te komen. Ik ben diep onder de indruk van de schoonheid van deze prachtige stad en ontroerd door de gastvrijheid van haar mensen!”
Daniel Brühl, Duits acteur

Kijk ook hier eens naar:

Nog meer informatie voor de vakantie

Accommodatie

Overnachten

© EGZ

Evenementen & exposities
 

Oberlausitz Neder-Silezië

Ontdek deze vakantieregio!

© EGZ