Zittau

Gelegen bij drielandenpunt

Zittau: ontdek onverwachte culturele schatten

De fraaie koopmansstad Zittau ligt vlakbij het drielandenpunt Duitsland, Polen en Tsjechië. De stad bloeide op textiel en weverijen. Het historische stadscentrum is een schatkamer op zichzelf. De beroemdste attractie is het enorme wandkleed (Fastentuch) met het Bijbelse verhaal. Zittau ligt aan de toeristische religieuze route ‘Via Sacra’ van Duitsland naar Polen.

De Italiaanse atmosfeer is goed te ervaren op het grote marktplein. Het sfeervolle plein wordt gedomineerd door een stadhuis in de stijl van een Italiaans paleis en de  St. Johanniskerk met zijn 60 meter hoge toren. Andere architectonische toppers zijn het machtige Zouthuis uit de 16e eeuw en de Fleischerbastei, één van de oudste vestingwerken in de stad. Wandelaars kunnen hun hart ophalen in het Zittauergebirge, de bergrug waaraan de stad haar naam schonk.

48 uur in Zittau

Mooie gebouwen, boeiende musea en culinaire verrassingen. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden en dingen om te doen voor een lang weekend in Zittau. Een stoomtreinreis naar Oybin is een aanrader!

 

 

„Een slim persoon leert met meeste tijdens het reizen.”
Johann Wolfgang von Goethe, Duits schrijver (1749-1832)

Insider tips

  • Fleischerbastei en Zittau-gebergte: Neem een kijkje in de vesting Fleischerbastei met zijn klok van echte bloemen en een klokkenspel van Meissen-porselein. Voor een mooie stoomtreinrit neem je de  smalspoorbaan die dwars door het natuurrijke gebergte loopt.

  • De Zittau Epitaphienschat: Deze grote collectie rijk versierde grafschriften en plaquettes is te bewonderen in de voormalige kloosterkerk, nu onderdeel van het gemeentelijk museum. Het geeft een goed beeld van het geloof van de protestants-lutherse burgers van Zittau tijdens de Reformatie.

  • HetKleine Zittau Wanddoek(Fastentuch) is te zien het Franciscaner klooster van de stad, van dit type kleed bestaan slechts acht exemplaren in de hele wereld.