© Dietmar Traeupmann

Kamenz

Dichterstad met religieuze schatten

Welkom in Kamenz

Kamenz noemt zich ‘Lessingstad’, naar de schrijver en filosoof Lessing. Net als Bautzen is Kamenz een centrum van de katholieke Sorbische cultuur. De stad ligt aan de oude Via Regia-route in een natuurrijke omgeving bij het merengebied van de Oberlausitz. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de St. Marienkerk. In de St. Anna kloosterkerk is een verzameling religieuze kunst te bewonderen. Kamjenc, de Sorbische benaming van de stad, betekent letterlijk ‘Kleine plaats op de rots’.

Kijkend naar het markante raadhuis, waarvoor een paleis in Venetië model stond, is goed te zien dat de oude stad verdeeld is in acht blokken rond het marktplein. De huizen rond het plein zien er vrijwel hetzelfde uit. Dit komt omdat bijna geen enkel huis de grote brand uit 1842 doorstond, waarna het centrum gelijktijdig werd herbouwd. Kamenz is een goed geconserveerd Saksisch stadje met een geheel eigen karakter.

Kamenz bezienswaardigheden

48 uur in Kamenz

Prachtige bouwwerken, boeiende musea en culinaire verrassingen, waaronder een speciale worstsoort. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden, dingen om te doen en insidertips voor een lang weekend in Kamenz.

 

„Het einddoel van wetenschap is de waarheid. Het uiteindelijke doel van de kunsten daarentegen is genieten.”
Gotthold Ephraim Lessing (1729-81) - Duitse schrijver in de tijd van de Verlichting

Insider tips 

  • Elementarium – Museum van de Westlausitz. Maak een tijdreis in dit museum met collecties zoölogie, geologie, botanie, archeologie en cultuurhistorie. De spectaculaire aardbevingssimulator is een belevenis!

  • Ga voor het mooiste uitzicht: er zijn drie historische torens in Kamenz toegankelijk. Ze bieden een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving.

  • Proef de lokale worst: het is een recept uit 1859 van slager Mierisch uit Kamenz. Deze bijzondere worst behoort tot de tradities van de stad. De moeite waard!