© Philipp Herfort

Bautzen

Een middeleeuwse droom

Een stad vol tradities

Bautzen, de stad met de vele torens, ligt hoog op een rotsplateau boven de rivier de Spree.  Opvallend is de Reichentoren, die net als in Pisa, zeer scheef staat. Een andere bijzondere toren is de ‘Alte Wasserkunst’ met een vernuftig systeem om rivierwater op te pompen. Bautzen heeft vele herenhuizen en een goed geconserveerd centrum. Het is de hoofdstad van de ‘Sorben’, want in dit deel van de Oberlausitz wordt Sorbisch gesproken. Maak kennis met hun cultuur in het Sorbische Haus.

De binnenstad biedt volop gezellige ‘kneipen’ en uitgaansgelegenheden. Culinair is de stad bekend om haar pittige specialiteit: Bautzen mosterd. In schril contrast met deze gastvrijheid staat het ‘pittige’ verleden van de voormalige gevangenissen. Vooral Bautzen II werd berucht met het opsluiten van politieke gevangenen in het Derde Rijk, de Russische bezetting en tijdens het DDR-regime. Na de Duitse hereniging sloot de gevreesde Stasi gevangenis haar deuren. Het is nu een indrukwekkend museum en officieel monument.

1000

jaar oud

1

beroemde specialiteit

14

torens in het stadsbeeld

Hoogtepunten in Bautzen

48 uur in Bautzen

Historische gebouwen, spannende musea en culinaire verrassingen. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden, dingen om te doen en insidertips voor een lang weekend in Bautzen. Proef vooral de beroemde Bautzen-mosterd en gerechten uit de Sorbische-keuken!

 

Eier in verschiedenen Farben und mit liebevoll gezeichneten Mustern liegen auf Schalen. In Bautzen haben Sorbische Osterbräuche eine lange Tradition. © Philipp Herfort Photography
Bautzen: Sorbian Easter customs

Insider tips

  • Museum Bautzen : Met een collective van circa 400.000 voorwerpen is dit één van de grootste en meest moderne musea in Saksen.

  • Bautzen Memorial : Een plek voor politieke gevangenen in het Derde Rijk, na de oorlog een Sovjet-kamp en in de DDR tijd  een Stasi-gevangenis. De beruchte gevangenissen Bautzen I en Bautzen II zijn een herinnering aan hun slachtoffers. Gratis toegang.

  • Sorbian traditions: De mooie, met de handbeschilderde, Paaseieren van de Sorben zien eruit als kleine kunstwerken en zijn te koop op diverse plaatsen, waaronder het toerismebureau.

„De klok kan stilstaan, maar de tijd loopt door”
Sorbisch gezegde

Deze bezienswaardigheden zijn ook de moeite waard: