© Sarah Haut, Tourismusverband Sächsische Schweiz

Rond Stolpen

Enige feiten

  • Start: Stolpen
  • Bestemming: Stolpen
  • Gemiddeld
  • 24,54 km
  • 2 Uren 30 Minuten
  • 290 m
  • 369 m
  • 231 m

Deze rondwandeling is geschikt voor een middagexcursie en voert deels over geasfalteerde boerenwegen en landweggetjes en korte stukken over staatswegen.

De lus rond Stolpen maakt deel uit van het rechter Elbe-fietsroutenetwerk. Het is zeer geschikt voor een middagexcursie per fiets, die natuurlijk gecombineerd kan worden met een bezoek aan kasteel Stolpen. Kasteel Stolpen is een bezienswaardigheid van de regio.

De tocht begint bij het station van Stolpen, dat aan de spoorlijn Pirna-Dürrröhrsdorf-Neustadt-Sebnitz ligt. Vanaf hier volgt u de Bahnhofstraße naar Stolpen tot aan de Pirnaer Landstraße. Daar slaat u rechtsaf en na ongeveer 50 m slaat u weer rechtsaf de Dresdner Straße in. Vanaf hier bereikt u de oude stad Stolpen. Als u wat tijd bij u hebt, raden wij u aan uw fiets te parkeren en kasteel Stolpen te verkennen (www.burg-stolpen.org). Ook de kerk met het Herbrig-orgel is de moeite waard.Terug bij het startpunt fietst u door de Pirnaer Landstraße en slaat u na ongeveer 250 m rechtsaf de "Siedlung" in. Kort daarna kruist de Altstädter Weg de weg en slaat u linksaf. Volg deze weg, die na het oversteken van de Badstraße Obere Straße heet, gedurende ca. 800 m. U komt bij Sankt Lorenzo. U passeert de Sankt Lorenz-kerk en aan het einde van de straat komt u weer bij de Pirnaer Landstraße. Volg deze weg naar rechts en sla ongeveer 50 m verderop weer rechtsaf. Over een mooie en oude brug die over de Wesenitz leidt, bereikt u de Bischofsweg, die u een tijdje volgt.Bij de volgende splitsing gaat u rechtsaf de Helmsdorfer Straße in.Daarvandaan gaat het naar Rennersdorf-Neudörfel en verder het Wesenitz-dal in, maar voor de korte passage over de rijksweg S 159 is volle concentratie nodig. Volg de met een rode stip gemarkeerde rondweg naar de Buschmühle, die vroeger als koren- en kartonmolen werd gebruikt. U verlaat nu het dal van de Wesenitz met een klim tot aan de rustplaats aan de Röthensdorfer Weg.Daar slaat u linksaf en bereikt u Lauterbach. Nadat u het dorp bent gepasseerd, gaat u ter hoogte van de gemeentevijver rechtsaf richting Langenwolmsdorf.Het pad leidt langs verschillende windturbines. Kort daarna bereikt u Langenwolmsdorf - een typisch dorp van bosboerderijen, waar huizen en boerderijen als parels aan een ketting aan elkaar geregen zijn. Een stop bij het ambachtshuis (www.ratags.de) is een goede plek om wat te drinken en onder de indruk te raken van het handwerk.Het fietspad loopt verder door het dal naar de rijksweg S 159, waar u linksaf slaat richting Neustadt en de volgende afslag naar Heeselicht neemt. Na 2,4 km bereikt u een kruispunt waar u rechtsaf de rondweg van Stolpen inslaat. Na een steile en bochtige afdaling bereikt u het Niederdorf van Langenwolmsdorf en de hoofdweg via de "Viebigt". Volg deze weg ongeveer 1 km naar links tot u weer bij de Bahnhofstraße komt. Sla hier linksaf om terug te keren naar het station van Stolpen.

Het weer

Goed om te weten

Voor mijn verdere planning: