© Sarah Haut, Tourismusverband Sächsische Schweiz

Fietsroute Neustadt - Hohwald

Enige feiten

  • Start: Station Neustadt
  • Bestemming: Station Neustadt
  • Gemiddeld
  • 39,62 km
  • 3 Uren
  • 610 m
  • 525 m
  • 317 m

Deze door de natuur geïnspireerde fietstocht voert u door Neustadt in Saksen. Een omweg naar de Unger met zijn uitkijktoren is een must. U kunt ook genieten van de sfeer in het Hohwald.

De rondleiding begint bij het station in Neustadt. Volg de Bahnhofstraße ongeveer 100 m in noordelijke richting en sla dan linksaf de Karl-Liebknecht-Straße in. Volg deze straat, steek de verkeerslichten over en ga verder in de Maxim-Gorki-Straße. Sla na ongeveer 700 m linksaf naar de Mittelweg. Na korte tijd steekt u rechts de brug over de Polenz over. U bevindt zich nu op de Inselweg, die u volgt tot het volgende kruispunt. Daar gaat u linksaf en meteen weer rechtsaf. Daar bent u weer op de Mittelweg, die u pas na ca. 800 m op "An der Lücke" naar rechts verlaat. U gaat nu in de richting van het Polenz-erfgoed, waar u rechtsaf de Polenztalstraße inslaat.U bevindt zich nu op de rondweg van Neustadt, die met een "blauwe stip op een witte achtergrond" is gemarkeerd. Verlaat de Polenztalstraße linksaf de Cunnersdorfer Straße in, sla vervolgens de Mittelweg in en weer linksaf de Cunnersdorfer Straße in. Volg deze weg tot de Flämmigtweg, waar u linksaf slaat. Passeer het boszwembad en volg de markeringen tot u bij de S 156 komt. Sla daar linksaf. Na enige tijd bereikt u de afslag naar Krumhermsdorf, die u inslaat. Volg nu het pad tot aan de brandweerkazerne in Krumhermsdorf. Daar gaat u linksaf. U fietst langs de weg "Am Bahnhof" en houdt voor het station links aan om het fietspad te vervolgen. Als u dit pad blijft volgen, bereikt u na enige tijd een parkeerplaats in het bos, waar u rechtsaf kunt slaan om de Unger te bezoeken en de uitkijktoren op de Ungerberg (537 m) te beklimmen. Met of zonder bezoek aan de Unger fietst u vervolgens bergafwaarts tot u de S 154 bereikt. Daar fietst u een klein stukje over de rijksweg rechts en dan volgt u het fietspad weer links.

Passeer het bosstadion om Rugiswalde te bereiken. Bij de vrijwillige brandweer in Rugiswalde slaat u linksaf de Talstraße in. Volg deze weg, die vervolgens overgaat in "Am Berg". Bij een kleine vijver gaat u linksaf de "Kochs Weg" op. In de volgende 1000 m is er een passage met een steilere helling. Aan het einde van de "Kochs Weg" gaat u linksaf de dorpsstraat in. Fiets langs deze weg naar de Raupenberg herberg.Volg de Raupenbergstraße in de richting van de CZ grensovergang en sla vlak voor de grens linksaf de Alte Waldstraße in. Nu doorkruist u het Hohwald volgens de markeringen.Bij het informatiebord, waarop alle fietspaden in de omgeving duidelijk zijn aangegeven, gaat u rechtsaf. Daarna volgt een heuvelachtige passage die langs kleine vijvers voert. Na ongeveer 2 km gaat u linksaf richting Niederottendorf. Als u het pad volgt, komt u bij de Bischofswerdaer Straße, waar u rechtsaf slaat. Bij de kruising met de Rückersdorfer Straße fietst u naar Rückersdorf en steekt u opnieuw de S 156 over.In Rückersdorf gaat de route bij de brandweerkazerne naar links. Blijf nu op de Mühlstraße, die overgaat in de Wachbergweg. Na de afslag en de spoorwegonderdoorgang bereikt u een industrieterrein, waardoor u verder gaat naar de S 159. Wanneer u de rijksweg bereikt, slaat u linksaf een kort fietspad op dat parallel aan de rijksweg loopt. Na ongeveer 300 m fietst u de straat "Am Erbgericht" in. Er is nog een afdaling voordat u het Erbgericht Polenz bereikt, waar u beter iets voorzichtiger kunt zijn omdat deze weg dwars door watergeulen loopt. Bij het Erbgericht fietst u langs de bekende route terug naar het station.

Het weer

Goed om te weten

Voor mijn verdere planning: