Zwickau

Stad van automakers en cultuur

Zwickau: Welkom in de stad van Robert Schumann en Audi

Zwickau in Saksen bestaat al 900 jaar. Met leuke cafés, goede restaurants, gezellige en stijlvolle hotels, winkels, prachtige parken en musea heeft Zwickau veel te bieden. Het stadje werd wereldberoemd door componist Schumann en met de productie van auto’s. Hier begon ingenieur August Horch begin 20e eeuw met het merk Audi. Na de oorlog werden in deze Audi-fabrieken de bekende Trabanten gemaakt. De voormalige fabriekshallen zijn nu het onderkopmen van het grote Horch Automuseum.

Zwickau is ook de bakermat van de componist Robert Schumann. In zijn geboortehuis op het marktplein is een museum te bezoeken over zijn leven en muzikale werk. Andere opvallende gebouwen in het historische centrum zijn het stadhuis, de imponerende Dom St.Marien, diverse priesterhuizen uit de 13e eeuw en het Gewandhaus-Theater. Een innovatie in 1869 was het Johannesbad; dit rijk versierde overdekte zwembad trekt nog altijd waterliefhebbers aan.

48 uur in Zwickau

Schitterende gebouwen, boeiende musea en culinaire verrassingen. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden en dingen om te doen voor een paar onvergetelijke dagen in Zwickau.

 

„Zonder enthousiasme is er in de kunst niets goeds te bereiken. ”
Robert Schumann (1810 - 1856), Duitse componist

Insider tips

  • In Zwickau staat een fraaie architectonische mix van gebouwen uit de 19e eeuw in de stijlen Art Nouveau en de Duitse Gründerzeit, waaronder het overdekte Johanniszwembad en de concertzaal ‘Neue Welt’.

  • Kunstsammlungen Zwickau: de belangrijke kunstobjecten in het Max Pechstein Museum combineren kunst- en natuurhistorische collecties in een imposant monumentaal pand.

  • Dom St. Marien: een woelige geschiedenis van ruim 800 jaar drukte een stempel op de grootste kerk van Zwickau. Waardevolle schilderijen en kunstwerken sieren het interieur: het gevleugelde altaar van Michael Wolgemut uit 1479, de vespers van Peter Breuer van rond 1502 of de preekstoel en het doopvont van Paul. Het bekijken waard!

  • Johannisbad: dit architectonische juweeltje combineert de tijdperken van Art Nouveau en neogotiek met een vleugje oosterse badcultuur, het heeft een zwembad, sauna en een moderne wellness-ruimte.