© Natalie Rieche

Grimma

Schoonheid in een riviervallei

Welkom in Grimma aan de Mulde

Grimma is een schilderachtig stadje aan de rivier de Mulde. In 1550 werd door keurvorst Moritz van Saksen de landsschool Grimma opgericht. Deze in het Augustinerklooster gevestigde opleiding had een grote aantrekkingskracht op leerlingen. Nog altijd heeft het Gymnasium Sint Augustin een gedegen onderwijsreputatie. De monumentale binnenstad gloort in alle pracht. Opvallend zijn de fraaie Frauenkirche en het oude raadhuis dat wordt gerekend tot de mooiste gebouwen in renaissancestijl in Saksen. Bij het Slot Gattersburg overspant een lange hangbrug de Mulde.

Het betoverende rivierdallandschap rond Grimma heeft ook veel te bieden, waaronder imposante kastelen als Colditz en Rochlitz. Ook bijzonder zijn de ruïnes van het Nimbschen-klooster, waar Martin Luthers vrouw Katharina von Bora als non leefde. Het romantische landschap van het Muldedal leent zich uitstekend voor mooie fiets-en wandeltochten.

48 uur in Grimma

Prachtige bouwwerken, boeiende musea en culinaire verrassingen. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden, dingen om te doen en insidertips voor een lang weekend in Grimma. Ook de lokale brouwerij is een aanrader!

 

Insider tips

  • Klooster Nimbschen: in 1523 vluchtten twaalf nonnen uit het Marienthron-klooster bij Grimma, van wie er negen Wittenberg bereikten, waaronder Katharina von Bora. Naast de pittoreske kloosterruïnes is in de voormalige stallen en opslaggebouwen een hotel gevestigd.

  • Het Duitse Speelgoedschepenmuseum is de eerste in haar soort in Europa. Het toont 1.700 miniatuurmodellen en speelgoedschepen

  • Kastelen, burchten en landhuizen: de regio rond Grimma is rijk bedeeld met een groot aantal, vaak goed gevuld met historische schatten en schitterend gelegen op mooie locaties langs de rivier.