Ridderburchten en vestingen in Saksen

Bezoek de middeleeuwse burchten en kastelen van Saksen

Burcht Kriebstein

Een echte ridderburcht op een hoog rotsplateau. De Burcht Kriebstein is te vinden tussen Mittweida en Leipzig in een bosrijke omgeving. In 1415 werd Kriebstein langdurig belegerd. Uithongering dreigde en men kwam overeen dat de vrouwelijke bewoners het kasteel mochten verlaten. Ze mochten alleen bezittingen meenemen die draagbaar waren. De belegeraar verwachtte dat de vrouwen hun geld en sieraden zouden meenemen, maar op de dag van de vrijgeleide verlieten zij de poort met hun mannen op de rug. De burcht werd hierdoor veroverd zonder bloedvergieten, want men hield zich aan de afspraken.

Burcht Mildenstein

De Burcht Mildenstein bij het stadje Leisnig behoort tot de oudste kastelen in Saksen. Als je de trappen beklimt naar de top van dit imposante bouwwerk, heb je een mooi vergezicht over de vallei van de rivier de Mulde. Tip: bekijk de kasteelkeuken met open haard (werkt nog altijd), de ridderzaal en de houten vloer van de gotische graanschuur. Leisnig en het kasteel zijn interessante plekken aan de wandelroute Lutherweg Saksen. Mildenstein ligt aan de Mulde, een rivier waarlangs de adel graag kastelen bouwde. In de nabijheid liggen bijvoorbeeld ook Slot Rochlitz en Slot Colditz.

Vesting Königstein

De ‘Festung Königstein’ is nooit veroverd. Het ligt op een bergplateau van 247 meter hoogte. Sinds de 15e eeuw fungeert het als een poortwachter voor de hoofdstad Dresden. Aan de vesting, muren en gebouwen is vele eeuwen gewerkt. Het werd een compleet vestigingsstadje met kazernes, opslagplaatsen en kerk. Königstein was ook een vluchtoord voor het Saksische vorstenhuis en hun rijkdommen tijdens crisissituaties.

De Vesting Königstein is fraai gerestaureerd en huisvest ook een dependance van het militair historisch museum uit Dresden. Bezoekers komen voor de interessante geschiedenis of het kilometers ver reikende uitzicht. Slapen in de vesting is een onvergetelijke belevenis als ’s avonds de poorten voor het publiek sluiten en de vesting alleen voor de bewoners is. Königstein ligt zo hoog dat de vesting bij mist of bij laaghangende bewolking boven de wolken uitsteekt.

Burcht Stolpen

De geschiedenis de Burcht Stolpen gaat terug tot de 13e eeuw. In 1713 besloot vorst Augustus de Sterke dat het een goede plek zou zijn om zijn voormalige minnares, gravin Cosel, op te sluiten. Voor haar had hij eerder Slot Pillnitz gekocht, maar ze was een politieke bedreiging geworden. August stuurde haar zonder pardon in ballingschap in het 200 meter lange kasteel. Hier woonde ze bijna 50 jaar tot haar dood in 1765. Het kasteel en de voormalige woonkamers van de gravin zijn open voor bezoek.

Tip: neem een ​​kijkje in de Middeleeuwse martelkamer, maar pas op voor het lugubere gegiechel van het huisspook Basaltus...

Kasteel en klooster Oybin

De ruïnes van het kasteel van Oybin liggen op het rotsachtige massief van de berg Oybin in het natuurrijke Zittauergebirge. In de 14e eeuw liet keizer Karel IV het kasteel verbouwen tot zijn rustplek. De Duitse romantische landschapsschilder Caspar David Friedrich vereeuwigde de ruïnes in sfeervolle schilderijen. De nabijgelegen ruïne van de kloosterkerk is ook fascinerend. Het geheel biedt een romantische aanblik en is een echte bezoekersmagneet.

Tip: in een huisje op de 514 meter hoge berg Oybin vind je een zeldzame camera obscura; zijn beeld behoort tot helderste van Europa!