© SRoseFotografie

Prachtige kastelen & paleizen in Saksen

Stap in de wereld van ridders en paleislakeien

Het bezoeken van kastelen en paleizen is één van de meest populaire vakatnieactiviteiten in Saksen. Het aanbod interessante locaties is groot. Van een ridderburcht als Kriebstein, de Albrechtsburcht in Meissen, het imposante Augustusburg (kroon van het Erzgebirge), barokjachtslot Moritzburg tot Slot Weesenstein (dat een heerlijk kasteelbier brouwt) en het Residentieslot en Zwingerpaleis in Dresden. Of de Vesting Köningstein op een tafelberg aan de Elbe, dit is het hoogst gelegen kasteel van Duitsland. Tot de locaties behoren ook enkele kloosters en prachtige tuinen, zoals het Altzella Kloosterpark, Gross-Sedlitz baroktuin en het Fürst-Pückler park in Bad Muskau (UNESCO werelderfgoed).

Bij de organisatie Schlosserland Sachsen zijn bijna 50 toplocaties aangesloten. Als je gek bent op kastelen is hun voordelige ‘Schlosserlandkaart’ een aanrader. Deze kaart geeft 10 dagen onbeperkt toegang tot alle locaties. In sommige kastelen kan ook worden overnacht, met de Schlosserlandkaart krijg je 10% korting op de overnachtingsprijs. Maak in Saksen een onvergetelijke reis in de wereld van ridders en paleislakeien.

Albrechtsburcht

Hoog op een heuveltop in Meissen aan de Elbe staat de imponerende Albrechtsburcht. Dit laatgotische kasteel werd gebouwd voor de Saksische vorsten om vanuit te regeren. Maar toen het klaar was in de 16e eeuw besloot het koningshuis dat Dresden, en niet langer Meissen, de hoofdstad van Saksen zou zijn. Omdat de Albrechtsburcht leeg stond, werd hier begin 18e eeuw de eerste porseleinfabriek van Europa in gevestigd. Het ‘witte goud’ was een uitvinding in Saksen. Nu is de burcht volledig gerestaureerd en het behoort tot de mooiste kasteellocaties van het land.

Slot Moritzburg

Eigentijdser, groter en beter. Dat waren de eisen voor een nieuw jachtslot en zomerpaleis in Moritzburg. De kleine jachthut van keurvorst Moritz maakte plaats voor een magnifiek barok bouwwerk.  Architect Pöppelmann realiseerde het jachtslot begin 1700 op een speciaal aangelegd eiland in een groot meer. Hierdoor spiegelen de fraaie vormen van het slot ook letterlijk in het water. Slot Moritzburg is bekend om de beschilderde lederen wandbekleding. Een ander vertrek vol pracht en praal is de verenkamer (Federzimmer). Hier staat een enorm kunstzinnig bed, gekocht door keurvorst August de Sterke, vol afbeeldingen die zijn geweven uit een miljoen gekleurde veren.

Zwinger Dresden

Het Zwingerpaleis geldt als één van de mooiste voorbeelden ter wereld van barokke bouwkunst. Het werd nooit gebouwd om in te wonen, maar om de verzamelingen van het Saksische koningshuis te kunnen tonen. Een functie die het nog altijd heeft. Hoofdgebruiker is de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD). In het Zwinger toont SKD diverse verzamelingen, maar blikvanger is de enorme ‘Alte Meister Galerie’. Hier zijn topwerken te vinden van Rembrandt, Vermeer en Rubens, maar ook de beroemde ‘engeltjes’ op de Sixtijnse Madonna van Rafaël.

Zwinger wordt beheert door de kastelenorganisatie Schlosserland Sachsen. Wie meer wil weten over dit paleis bezoekt hun interactieve Zwinger Xperience. Deze multimediale beleving opende in 2021 en is te vinden in het Franse Paviljoen van het paleis.

Slot Colditz

Deze slotlocatie, mooi gelegen aan de rivier Mulde, bestaat al 1.000 jaar en het behoort tot de grootste kastelen van Saksen. Beroemd werd het in de Tweede Wereldoorlog toen hier vluchtgevaarlijke geallieerde officieren gevangen zaten. Vanuit deze ‘OFLAG IV C’ (OFficiersLAGer) werden tientallen uitbraakpogingen gedaan. Ook door Nederlandse officieren, die behoorlijk succesvol waren in het ontsnappen. Het kat en muis spel duurde tot april 1945 toen het Amerikaanse leger de gevangenen bevrijdde.

Het imposante slot is open voor bezoek. Er is een ontsnappingsmuseum en er worden rondleidingen gegeven. Overnachten kan in de moderne jeugdherberg in het slot. Voor deze slapers gaat de kamerdeur niet op slot.

Slot Hartenfels

In Torgau verrees al in de 15e eeuw Slot Hartenfels als residentie van de adellijke familie Wettin. Dit vorstenhuis beschermde en ondersteunde de protestantse hervormer Maarten Luther actief. Het is mede aan hun steun te danken dat Saksen zich ontwikkelde tot bakermat van de Reformatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in het slot de eerste nieuwbouw protestantse kerk ter wereld is te vinden. Deze gebedslocatie is nog altijd in gebruik.

Slot Hartenfels is goed bewaard gebleven. Bijzonder opvallend is de grote wenteltrap aan het hoofdgebouw dat uitkomt op het slotplein. Fietsers op de Elberadweg kunnen het slot niet missen; het ligt schitterend aan de rivieroever.

Slot Weesenstein

Slot Weesenstein is een interessante mix tussen een kasteel en een paleis. Het grote bouwwerk ligt hoog op een rotspunt boven de rivier de Müglitz in het Erzgebirge. Aan het architecturale meesterwerk met acht verdiepingen werd ruim 800 jaar gebouwd. Door deze lange periode bestaat het slot uit diverse bouwstijlen; van gotisch tot classicisme. Ook wist het slot de tijd goed te doorstaan en het heeft een bijzonder goed bewaard gebleven historisch interieur.

In het bijbehorende slotpark is het heerlijk wandelen. Heb je dorst gekregen van de rondleiding of de wandeling? Slot Weesenstein heeft een brouwerij dat een smakelijk kasteelbier aanbiedt!