© Karin Jaehn - fotolia.com , Tourismusverband Sächsische Schweiz

Handbike-tour "Langs de Hohe Straße" (drempelvrij)

Enige feiten

 • Start: Station Nationaal Park Bad Schandau
 • Bestemming: Station Nationaal Park Bad Schandau
 • 37,18 km
 • 3 Uren 40 Minuten
 • 397 m
 • 421 m
 • 119 m

Barrièrevrije tocht voor handbikers: Uitstekende tocht, die vooral wordt aanbevolen vanwege het fantastische panorama over een groot deel van de Hintere Sächsische Schweiz.

Volg vanaf het marktplein in Bad Schandau de borden naar Hinterhermsdorf en sla na ongeveer 300 meter af naar het Kirnitzschtal. Hoewel de weg door het Kirnitzschtal erg druk is, vooral in het weekend, kun je er toch goed fietsen dankzij de lichte helling en het zeer goede wegdek. De sporen van de historische Kirnitzschtalbahn begeleiden je helemaal tot aan de Lichtenhain waterval. Na de Lichtenhainer Mühle molen wordt de weg geleidelijk steiler. Je passeert de molens Felsenmühle, Neumannmühle en Buschmühle en bereikt al snel het punt waar de weg het Kirnitzschtal verlaat en naar Saupsdorf klimt.

Onmiddellijk na de Räumichtmühle verlaten we de hoofdweg naar links en fietsen we door de kleine vallei naar Saupsdorf. We houden de hoofdweg aan, slaan uiteindelijk weer linksaf en verlaten het dorp in de richting van Sebnitz. Na een eerste afdaling gaat de route weer omhoog tot we vlak voor het Sebnitz-district Hertigswalde aan de rechterkant het Waldhaus bereiken. Hier buigt de Hohe Straße naar links af, die we blijven volgen. Deze weg blijkt in eerste instantie echter een onverharde weg met hier en daar een nogal rustiek karakter.

Na het bereiken van een beboste heuvel opent zich voor het eerst het indrukwekkende uitzicht op de achterkant van Saksisch Zwitserland. De route gaat verder over een vrij grind- en bergafwaarts gedeelte naar de verbindingsweg tussen Ottendorf en Sebnitz. Fiets langs deze weg ongeveer 300 meter naar rechts voordat de Hohe Straße weer naar links gaat als onverharde weg. Een korte steile klim is een echte uitdaging, omdat de staat van de weg hier en daar rampzalig is. Er zullen zeker af en toe helpers nodig zijn om dit te overwinnen. Het panorama compenseert de inspanning ruimschoots.

Uiteindelijk bereiken we weer het bos en wordt het pad vlakker. De staat van het pad is echter slechts marginaal beter, dus we moeten steeds weer tandenknarsen. Uiteindelijk gaan we bergafwaarts richting Lichtenhain. Opnieuw stelt de ondergrond hoge eisen aan de terreinvaardigheid van de handbikers. Het beste is om je langzaam bergafwaarts te laten rollen. Wanneer de weg van Lichtenhain naar Sebnitz wordt bereikt, komt er een einde aan al het geploeter. Nu is er alleen nog maar asfalt om onder de banden door te glijden.

We rijden verder over de hoofdweg, soms licht bergopwaarts, maar meestal bergafwaarts, langs het dorp Lichtenhain en later door Mittelndorf en Altendorf. Ook hier opent zich een onvergetelijk uitzicht over een groot deel van Saksisch Zwitserland. Een onvergetelijke ervaring bij mooi weer. Na een snelle afdaling bereiken we Bad Schandau weer en gaan we richting het marktplein na de kerk.

Als je jezelf het gedoe in het tweede derde deel van de tocht wilt besparen of de tocht wilt inkorten, raden we de variant vanaf Lichtenhainer Mühle aan. Komend vanuit Bad Schandau in het Kirnitzschtal, ongeveer 200 meter voor de Lichtenhainer waterval, buigt na het dorp Lichtenhain een kleine asfaltweg af naar links, die is afgesloten voor openbaar verkeer. Door de vallei en later door het dorp gaat de route op sommige plaatsen vrij steil omhoog, maar het wegdek is overal goed. In Lichtenhain kom je weer op de oorspronkelijke route uit.

Tour-Dashboard

Wegbedekking

 • Straat (82%)
 • Asfalt (9%)
 • Grind (7%)
 • Wandelroute (1%)
 • Pad (2%)

Het weer

Goed om te weten

Voor mijn verdere planning: