Oder Neisse fietsroute

Rijke geschiedenis langs de grensrivieren

Deze fietsroute loopt parallel aan de rivieren Oder en Neisse, langs de grens met Polen. De rit begint in Hartau, vlakbij het drielandenpunt van Duitsland-Polen-Tsjechië. De eerste stad op de route is de oude handels- en weversstad Zittau. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Zittau is het enorme bijbelse wandkleed uit 1472.

Aan het einde van WOII stelden de Geallieerden nieuwe landsgrenzen vast. Zo werd de grens met Polen getrokken langs de Oder en de Neisse. Hierdoor viel Görlitz, met stadsdelen op beide rivieroevers, uiteen. De stadsbrug is nu een grenspost|int]. Görlitz behoort met 3.500 monumentale gebouwen tot de mooiste plaatsen van Saksen. De oude straten zijn als een tijdreis. Ook het ‘Heilige Graf’ is een publiekstrekker.

Bij Zentendorf komt de fietser op de houtweg. Hier lonkt een bezoek aan het ‘Kulturinsel  Einsiedel’; een themapark met enorme houtsculpturen en het eerste boomhotel van Duitsland. Eindpunt is Bad Muskau. Hier bevindt zich het romantische Fürst-Pückler-Park, waarvan de tuinen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

De Oder-Neisse fietsroute begint bij haar bron in Nova Vef (Tsjechië) en eindigt in de Oostzee. In Saksen bestaat de route grotendeels uit geasfalteerde paden, die autovrij zijn. Deze fietstocht is geschikt voor alle leeftijden.

Routelengte in Saksen: 120 kilometer (tour totaal 540 km)

Routemarkering: 100% logobordjes Oder Neisse Radweg

 

ACTIEF FIETSEN ODER NEISSE 1 ACTIEF FIETSEN ODER NEISSE 1
ACTIEF FIETSEN ODER NEISSE 2 ACTIEF FIETSEN ODER NEISSE 2