10-04-2017
Vele adellijke heren in Europa dongen naar haar hand. Tot de belangstellenden behoorde ook Willem van Oranje. De familie Wettin vond Willem, die van lagere adellijke afkomst was, een minder geschikte kandidaat, maar hij viel bij Anna in de smaak. Ondanks bezwaren van haar familie was haar affiniteit…
08-04-2017
Als locatie voor het huwelijksfeest werd de Saksische stad Leipzig gekozen. Ook in de 16e eeuw al een florerende handelsstad. Op 24 augustus 1561 gaven Anna en Willem elkaar het jawoord in het de grote zaal van het Altes Rathaus van Leipzig. Dit majestueuze raadhuis was tijdens het huwelijk…
04-04-2017
Voor Willem betrof de verbintenis met Anna een verstandshuwelijk en al vrij snel bleek het in relationele sfeer geen succes. Willem hield er vanaf het begin meerdere partners op na en Anna voelde zich ongewenst bij haar schoonfamilie Van Nassau op Dillenburg. Ze dronk teveel en haar gedrag leidde…
02-04-2017
In nageslacht was het huwelijk wel een succes, want Anna baarde vijf kinderen voor Willem, waaronder Prins Maurits van Oranje (1567-1625). De latere stadhouder van Holland en een succesvol legeraanvoerder in de 80-jarige oorlog. Het was zoonlief Maurits die in 1600 de beroemde slag bij Nieuwpoort…
30-03-2017
Een nieuwe meerdaagse wandelroute is de ‘Lutherweg Sachsen’. Dit wandelpad van 550 km volgt de voetsporen van Maarten Luther over heide- en bosgebieden, langs rivieren als de Elbe en Mulde. Aan het wandelpad liggen historische stadjes uit de Reformatieperiode als Torgau, Leipzig, Grimma, Würzen,…
30-03-2017
Na de scheiding keerde Anna gebroken en berooid terug naar Saksen. Hier wachtte de dochter van de voormalige keurvorst Moritz geen warm onthaal bij de familie Wettin. Ze werd opgesloten in Slot Dresden in een kamer waarvan de ramen waren dichtgemetseld. Een krankzinnige, ook van adel, moest voor het…
28-03-2017
Net voor kerstmis 1577, op 18 december, overleed zij in kommervolle omstandigheden in Slot Dresden. Anna werd begraven in de Vorstenkapel van de Dom van Meissen, de heilige grond voor de Saksische adel met een katholiek geloof. Protestante familieleden werden namelijk bijgezet in Freiberg.…
21-03-2017
Voor kinderen is met industrieel erfgoed veel te beleven. Vooral in het Erzgebirge is af te dalen in de schachten van oude (zilver)mijnen. Het Verkeersmuseum in Dresden toont alle moderne vervoermiddelen, van fiets, tram tot vliegtuig. Het Hygienemuseum in Dresden laat de werking van het menselijk…
21-03-2017
Garenspinners en weverijen floreerden tijdens de industriële revolutie. Over textielnijverheid is veel te zien in plaatsen in het Vogtland (Plauen) en het Erzgebirge. De bedrijven ontwikkelden bijzondere weefgetouwen om ingewikkelde patronen mechanisch te weven. De grootste katoenspinnerij van…
21-03-2017
De opkomst van de staalindustrie en nieuwe technieken maakten nieuwe bouwconstructies mogelijk. Bijvoorbeeld het grootste kopstation van Europa, met zijn enorme stalen overkappin, in Leipzig. Of de grote stalen brug, het ‘Blauwe Wonder’, over de Elbe in Dresden en de Göltzschtalbrug in het Vogtland…